Wykonanie
Dawno nie gotowałam włoskichklusek i gdyby nie
ziemniaki,które zostały mi z wczorajszegoobiadu, szybko bym nie zrobiła.Niezamierzony posiłek wzbogaciłsos z
krewetek królewskich orazkoktajlowych
pomidorków.Szybko, smacznie i elegancko.350 g ugotowanych
ziemniakówprzecisnęłam przez praskę.Dodałam jedno
jajko, dwa
żółtka,cztery kopiaste łyżki
parmezanu i odrobinę
mąki. Wyrobiłamciasto, rozwałkowałam, wykroiłam serduszka.Wrzucałam do wrzącej, osolonej
wody. Po wypłynięciu wyjmowałamłyżką cedzakową, przełożyłam do natłuszczonego naczynia.W głębokiej patelni rozgrzałam
oliwę. Podsmażyłam na niej 200 g
krewetek i 150 g koktajlowych
pomidorków. Doprawiłam suszoną
papryczką peperoni,
solą morską i
sokiem z cytryny. Pod koniec smażenia wlałam 50 ml białego,
półwytrawnego wina. Kiedy wyparowało włożyłam
serca, wymieszałam,gorące wyłożyłam na półmiski.Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)