Wykonanie
Zapraszam na włoskie kopytka, czyli gnocchi. Są to pyszne kluski ziemniaczane, zapieczone w
sosie pomidorowym z
bazylią,
czosnkiem i
krewetkami.
Składniki:1 kg
ziemniaków,300 g
mąki, lub więcej (wszystko zależy jakie są
ziemniaki),1
jajko,200 g
krewetek mrożonych,400 g
pomidorów z puszki,ząbek
czosnku,odrobina startego
żółtego sera,kilka listków
bazylii,
Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie rozbij tłuczkiem do
ziemniaków.Do masy ziemniaczanej dodaj
jajko, trochę
soli i
mąkę. Szybko zagnieć ciasto, takie jak na kopytka.
Formuj cienkie wałeczki, z których następnie odcinaj kluski. Odciskaj widelcem rowki na kluskach, szczerze to one mi za nic w świecie nie chcą wyjść, wiec zrobiłam kluski bez rowków :)Kluski wrzucaj partiami do gotującej osolonej
wody, gotuj aż do wypłynięcia klusek na wierzch, wyciągaj je na talerz łyżką cedzakową.
Przełóż ugotowane kluski do naczynia do zapiekania.
Przygotuj
sos pomidorowy:
pomidory z puszki przelej do garnka, zagotuj, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
krewetki, kilka listków
bazylii,
sól i
pieprz do smaku, wszystko wymieszaj.
Sosem polej kluski, posyp odrobina
sera i zapiekaj przez 25 min w temperaturze 180C.
Smacznego :)