Wykonanie
Słoneczny obiad - w sam raz na pochmurne, styczniowe dni.Szaszłyki pachną niczymświąteczne pierniczki. Są pyszne,aromatyczne, komponują się z
ryżem w sposób subtelny,wyważony i zniewalający.Podwójny
filet z kurczaka umyłam,osuszyłam i pokroiłam w równąkostkę. W miseczce wymieszałamskładniki marynaty: 3 łyżki
oliwy,zalewę z konserwowych4
goździki, łyżkę
cynamonu, łyżeczkę mielonego
imbiru, łyżeczkę
soli, łyżkę białego
octu balsamicznego,pół łyżeczki świeżo utłuczonego
białego pieprzu, łyżeczkę
miodu.Gdy wszystkie składniki zalewy dokładnie się połączyły dodałam
mięso.Obtoczyłam, wymieszałam i wstawiłam na noc do lodówki.Następnego dnia pokroiłam
brzoskwinie, które pozostały w puszce na średniej wielkości cząstki. Nabijałam na patyczki do szaszłyków
kurczaka i
brzoskwinie. Piekłam około 25 minut w piekarniku halogenowym w temperaturze 180°C.Podałam z
ryżem doprawionym
kurkumą - stąd jego intensywna barwa.Przybrałam połówką
brzoskwini, pestkami
granatu i gałązką
natki.Bardzo smacznie polecam :)