ßßß Cookit - przepis na Korzenne szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

Korzenne szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

nazwa

Wykonanie

Słoneczny obiad - w sam raz na pochmurne, styczniowe dni.
Szaszłyki pachną niczym
świąteczne pierniczki. Są pyszne,
aromatyczne, komponują się z ryżem w sposób subtelny,
wyważony i zniewalający.
Podwójny filet z kurczaka umyłam,
osuszyłam i pokroiłam w równą
kostkę. W miseczce wymieszałam
składniki marynaty: 3 łyżki oliwy,
zalewę z konserwowych
4 goździki, łyżkę
cynamonu, łyżeczkę mielonego imbiru, łyżeczkę soli, łyżkę białego octu balsamicznego,
pół łyżeczki świeżo utłuczonego białego pieprzu, łyżeczkę miodu.
Gdy wszystkie składniki zalewy dokładnie się połączyły dodałam mięso.
Obtoczyłam, wymieszałam i wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia pokroiłam brzoskwinie, które pozostały w puszce na średniej wielkości cząstki. Nabijałam na patyczki do szaszłyków
kurczaka i brzoskwinie. Piekłam około 25 minut w piekarniku halogenowym w temperaturze 180°C.
Podałam z ryżem doprawionym kurkumą - stąd jego intensywna barwa.
Przybrałam połówką brzoskwini, pestkami granatu i gałązką natki.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/01/korzenne-szaszyki-z-kurczaka-i.html