ßßß
 
            
         Wyśmienita przekąska z pikantnym farszem to doskonałerozwiązanie na zaspokojenie głoduprzed obiadem. Wiatraczki możnapodać jako dodatek do zup, albo jako zakąskę do piwa. Idealne namęski wieczór, na piknik i wycieczkę. Są też piękną ozdobąświątecznego stołu. Smakujązarówno na zimno jak i na gorąco.Ciasto przygotowałam w pierwszejkolejności, ponieważ potrzeba muczasu, by wyrosło.Szklanka ciepłego mleka, 550 g maki, 6 g świeżych drożdży,płaska łyżka soli, jedno jajko, łyżeczka cukru.Drożdże rozpuściłam w mleku z dodatkiem cukru. Odstawiłam na kilka minut.Dodałam roztrzepane jajko, sól i stopniowo zaczęłam dosypywać przesianąmąkę. Cały czas mieszałam drewnianą łyżką. Wyłożyłam na stolnicę,zaczęłam zagniatać podsypując niewielką ilością mąki.Uformowałam kulę, przykryłam ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia.Podczas gdy ciasto podwajało swoją objętość przygotowałam farsz.Dwie cebule i jeden średni por oczyściłam i pokroiłam drobno.Zasmażyłam na patelni z dwiema łyżkami klarowanego masła.Do lekko szklistych warzyw wlałam 100 ml Malagi, doprawiłam solą i dużą ilością świeżo utłuczonego kolorowego pieprzu. Przykryłam,dusiłam kilka minut, aż wino wyparowało. Odstawiłam do ostygnięcia.Pięknie wyrośnięte, jędrne i elastyczne ciasto rozwałkowałam na grubośćokoło pół centymetra. Powycinałam krążki. W każdym zrobiłam wgłębienieza pomocą denka małej szklaneczki. Nałożyłam sporo nadzienia,ponacinałam w trzech miejscach ostrym nożem.Końce zlepiłam, tworząc wiatraczek. Drożdżówki posmarowałamrozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżeczki oliwy, posypałam makiem.Piekłam około 12-15 minut w temperaturze 195°C.Bardzo smacznie polecam :)
Wyśmienita przekąska z pikantnym farszem to doskonałerozwiązanie na zaspokojenie głoduprzed obiadem. Wiatraczki możnapodać jako dodatek do zup, albo jako zakąskę do piwa. Idealne namęski wieczór, na piknik i wycieczkę. Są też piękną ozdobąświątecznego stołu. Smakujązarówno na zimno jak i na gorąco.Ciasto przygotowałam w pierwszejkolejności, ponieważ potrzeba muczasu, by wyrosło.Szklanka ciepłego mleka, 550 g maki, 6 g świeżych drożdży,płaska łyżka soli, jedno jajko, łyżeczka cukru.Drożdże rozpuściłam w mleku z dodatkiem cukru. Odstawiłam na kilka minut.Dodałam roztrzepane jajko, sól i stopniowo zaczęłam dosypywać przesianąmąkę. Cały czas mieszałam drewnianą łyżką. Wyłożyłam na stolnicę,zaczęłam zagniatać podsypując niewielką ilością mąki.Uformowałam kulę, przykryłam ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia.Podczas gdy ciasto podwajało swoją objętość przygotowałam farsz.Dwie cebule i jeden średni por oczyściłam i pokroiłam drobno.Zasmażyłam na patelni z dwiema łyżkami klarowanego masła.Do lekko szklistych warzyw wlałam 100 ml Malagi, doprawiłam solą i dużą ilością świeżo utłuczonego kolorowego pieprzu. Przykryłam,dusiłam kilka minut, aż wino wyparowało. Odstawiłam do ostygnięcia.Pięknie wyrośnięte, jędrne i elastyczne ciasto rozwałkowałam na grubośćokoło pół centymetra. Powycinałam krążki. W każdym zrobiłam wgłębienieza pomocą denka małej szklaneczki. Nałożyłam sporo nadzienia,ponacinałam w trzech miejscach ostrym nożem.Końce zlepiłam, tworząc wiatraczek. Drożdżówki posmarowałamrozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżeczki oliwy, posypałam makiem.Piekłam około 12-15 minut w temperaturze 195°C.Bardzo smacznie polecam :)