Wykonanie
Wyśmienita przekąska z pikantnym farszem to doskonałerozwiązanie na zaspokojenie głoduprzed obiadem. Wiatraczki możnapodać jako dodatek do zup, albo jako zakąskę do
piwa. Idealne na
męski wieczór, na piknik i wycieczkę. Są też piękną ozdobąświątecznego stołu. Smakujązarówno na zimno jak i na gorąco.Ciasto przygotowałam w pierwszejkolejności, ponieważ potrzeba muczasu, by wyrosło.Szklanka ciepłego
mleka, 550 g
maki, 6 g świeżych
drożdży,płaska łyżka
soli, jedno
jajko, łyżeczka
cukru.
Drożdże rozpuściłam w
mleku z dodatkiem
cukru. Odstawiłam na kilka minut.Dodałam roztrzepane
jajko,
sól i stopniowo zaczęłam dosypywać przesianą
mąkę. Cały czas mieszałam drewnianą łyżką. Wyłożyłam na stolnicę,zaczęłam zagniatać podsypując niewielką ilością
mąki.Uformowałam kulę, przykryłam ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia.Podczas gdy ciasto podwajało swoją objętość przygotowałam farsz.Dwie
cebule i jeden średni
por oczyściłam i pokroiłam drobno.Zasmażyłam na patelni z dwiema łyżkami klarowanego
masła.Do lekko szklistych warzyw wlałam 100 ml
Malagi, doprawiłam
solą i dużą ilością świeżo utłuczonego
kolorowego pieprzu. Przykryłam,dusiłam kilka minut, aż
wino wyparowało. Odstawiłam do ostygnięcia.Pięknie wyrośnięte, jędrne i elastyczne ciasto rozwałkowałam na grubośćokoło pół centymetra. Powycinałam krążki. W każdym zrobiłam wgłębienieza pomocą denka małej szklaneczki. Nałożyłam sporo nadzienia,ponacinałam w
trzech miejscach
ostrym nożem.Końce zlepiłam, tworząc wiatraczek. Drożdżówki posmarowałamrozmąconym
jajkiem z dodatkiem łyżeczki
oliwy, posypałam
makiem.Piekłam około 12-15 minut w temperaturze 195°C.Bardzo smacznie polecam :)