Wykonanie

Od dłuższego czasu mieliśmyochotę na gołąbki. Ociągałam się z ich sporządzeniem wiele dni.Pod koniec ubiegłego tygodniausłyszałam: "Chcesz? Zrobię dla nas gołąbki". Pytanie,pewnie, że chcę :)))Nie dotknęłam się nawet jednympalcem do tej potrawy. Całość,od początku do końca wykonałmój Mężczyzna.Gołąbki są wyśmienite, doskonaledoprawione, lekko pikantne.Wszystkie smaki są wyważone, harmonijne i zniewalające.Cierpliwie i precyzyjnie spisałam kolejność wykonywanych czynności,zatem zaczynamy od przygotowania
mięsa.Do 1 kg
mielonego mięsa (
wieprzowa łopatka i
cielęcina) dodać 4 duże
jajka,3
cebule uprzednio pokrojone drobno i zeszklone na
maśle, dużo
majeranku,
sól i
czarny pieprz,
gałkę muszkatołową. Wyrobić,odstawić, żeby się przegryzło.Szklankę
ryżu lekko uprażyć w garnku z 2 łyżkami
oleju. Dodać dwieszklanki
wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum. Kiedy
ryżcałkowicie wchłonie
wodę, odstawić w ciepłe miejsce.Lekko przestudzony
ryż dodać do
mięsa, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem i
gałką muszkatołową.Dużą główkę
kapusty oczyścić z wierzchnich, uszkodzonych liści, wyciąć głąb.W dużym garnku zagotować
wodę, włożyć
kapustę. Przewracając ją co jakiśczas stopniowo odcinać liście, odkładać do ostygnięcia.
Woda, w którejgotowana była
kapusta posłuży do przygotowania sosu.

Teraz następuje proces zawijaniagołąbków. Na każdy liść nałożyćsporą porcję
mięsa, zwinąć.Tak, aż do wykorzystania
mięsa,ewentualnie liści.Na rozgrzanej patelni z tłuszczemobsmażyć krótko wszystkiegołąbki z obu stron. Przekładaćdo brytfanny wyłożonej liśćmi
kapusty. Kiedy wszystkiezawiniątka znajdą się w brytfancenależy przykryć je kapuścianymiliśćmi i zalać mięsnym lub
warzywnym wywarem. Włożyć do gorącego piekarnika, zapiekaćco najmniej 2 , 5 godziny. W międzyczasie przygotować sos.Dwie szklanki
wody, w której gotowała się
kapusta podgrzać,dodać 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego, łyżkę
masła i do smaku
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie oraz
cukier. Nie dopuścić do wrzenia.Na końcu wlać około pół szklanki
śmietany 18%.Gołąbki wyjąć na talerze, polać sosem, zjadać ze smakiem.Dodatkowo można podać
ziemniaki, ale nie jest to konieczne.Wystarczy świeże
pieczywo i koniecznie sos w sosjerce do dolewania.Bardzo, bardzo smacznie polecamy :)A i M :)))