Wykonanie

Gołąbki to szczególnie klasyczna potrawa w polskiej kuchni i nieskończona gama możliwości przeróżnych nadzień . Moja ulubiona wersja to gołąbki w
młodej kapuście z
kaszą jęczmienną lub
ryżem, ale nie stronię też od innych wariacji :) Wyjątkowego smaku i aromatu nadaje im naturalna
przyprawa maggi, czyli
lubczyk wprost z ogródka :)

Składniki:1 główka
kapusty,70 dag
mięsa z
łopatki wieprzowej,2
cebule,1
jajko,1 torebka
kaszy jęczmiennej,
sól,
pieprz,
majeranek,kilka listków świeżego
lubczyku,2 szklanki
bulionu warzywnego.Z
kapusty wycinamy głąb oraz odrywamy wierzchnie liście, które posłużą nam do gotowania gołąbków. Następnie
kapustę w całości wkładamy do wrzącej
wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Musi się sparzyć, aby liście lepiej odchodziły.
Mięso mielimy wraz z
cebulą. Dodajemy
jajko oraz ugotowaną i przestudzoną
kaszę. Całość przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
majerankiem i dokładnie mieszamy. W każdy liść nakładamy farsz i zawijamy. Na dnie garnka układamy wierzchnie liście (te nie obgotowane), a na to nasze gołąbki.Wszytko zalewamy
bulionem i dodajemy świeże liście
lubczyku. Przykrywamy wierzchnimi liśćmi
kapusty. Całość gotujemy przez ok. 1,5-2 godzin pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu.