Wykonanie

Znakomita zupa o trudnejdo wymówienia i niecośmiesznie brzmiącej nazwie,to innymi słowy - marchwianka.Potrawa pochodzi z malowniczegoKociewia :) Sporządza się ją na bazie
wywaru mięsa z kością i
boczku. Głównym warzywem, jak sama nazwa wskazuje, jest
marchew a obok niej w aromatycznym bukiecie
seler,
pietruszka i
ziemniaki.30 dag chudych
żeberek oraz30 dag
surowego boczku zalałam zimną
wodą. Szybko doprowadziłamdo wrzenia po czym zmniejszyłam ogień. Dodałam
liść laurowy, zieleangielskie i
morską sól.Gdy
mięso było prawie miękkie dodałam 4 obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Na dużych oczkach tarki starłam 5
marchewek, jedną
pietruszkę i ćwiartkę
selera. Warzywa włożyłam do zupy, gotowałam około 35 minut.Miękkie
mięso rozdrobniłam. Z łyżki
masła i
mąki sporządziłam zasmażkę,zagęściłam zupę. Doprawiłam do smaku
pieprzem i
solą, zabieliłamkilkoma łyżkami
mleka. Posypałam posiekaną
natką pietruszki.Bardzo smacznie polecam :)