Wykonanie
Zupa z domu rodzinnego na zupęporcja rosołowa lub tylko kości
marchewkapietruszkacebula2-3
ziemniakilistek
seleranatka pietruszki na kluski1 szkl
maki1
jajkoszczypta
soliwodaW garnku nastawić
wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół,
marchewkę ,
pietruszkę,
cebulę i
seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki
mięsa i dodać do zupy, Następnie
ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować do miękkości.Z
mąki jajka soli i odrobiny
wody zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki, dodać do zupy.Należy zwrócić uwagę na to by nie dodać za dużo klusek . Zagotować zupę, posypać
natką pietruszki.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisówhttps://www.facebook.com/groups/kresowiacy/