ßßß
To był dobry, piękny i pełenwrażeń dzień.Kakao o świcie, krople rosy na bosych stopach, świergotptaków, oczekiwanie...Cały piątek próbowałamwymyślić jakieś ciasto,którego jeszcze nie jedliśmy.Z pomocą przyszła mi Mirunia.Podsunęła pomysł i dzisiejszywyjątkowy dla nas dzieńmogliśmy celebrowaćtruskawkową, rozkoszną delicją.Podstawowy przepis, który Mirunia dokładnie mi przedstawiłazmodyfikowałam nieznacznie. Ciasto to można przyrządzać na wiele sposobów, z różnymi owocami i z dowolną galaretką.Potrzebne składniki: słoiczek Nutelli 350 g, opakowanie sucharków 270 g,250 ml śmietany 36%, 250 g serka mascarpone, 10 listków mięty,jeden mały mix do śmietany, cukier waniliowy, truskawki - ilośćdowolna, jedna galaretka owocowa (u mnie cytrynowa).
Suchary pokruszyłam,dokładnie połączyłam z orzechowym kremem.Powstałą masą wyłożyłamdno tortownicy, wstawiłamdo lodówki.Śmietanę ubiłam mikserem.Dodałam serek mascarpone,listki mięty, cukier waniliowy i śmietanowy mix.Ubijałam jeszcze chwilę,by wszystkie składnikidokładnie się połączyły.Krem wyłożyłam na czekoladowy spód, umieściłam z powrotem w lodówce.Truskawki umyłam, oddzieliłam szypułki, pokroiłam.Słodkie owoce ułożyłam ozdobnie na śmietanowej masie.Cytrynową galaretkę rozpuściłam w 200 ml wrzącej wody.Kiedy całkowicie wystygła zalałam ciasto.Bardzo smacznie, radośnie, truskawkowo zachęcam :)