Wykonanie
To był dobry, piękny i pełenwrażeń dzień.
Kakao o świcie, krople rosy na bosych stopach, świergotptaków, oczekiwanie...Cały piątek próbowałamwymyślić jakieś ciasto,którego jeszcze nie jedliśmy.Z pomocą przyszła mi Mirunia.Podsunęła pomysł i dzisiejszywyjątkowy dla nas dzieńmogliśmy celebrować
truskawkową, rozkoszną delicją.Podstawowy przepis, który Mirunia dokładnie mi przedstawiłazmodyfikowałam nieznacznie. Ciasto to można przyrządzać na wiele sposobów, z różnymi
owocami i z dowolną
galaretką.Potrzebne składniki: słoiczek Nutelli 350 g, opakowanie sucharków 270 g,250 ml
śmietany 36%, 250 g
serka mascarpone, 10 listków
mięty,jeden mały mix do
śmietany,
cukier waniliowy,
truskawki - ilośćdowolna, jedna
galaretka owocowa (u mnie cytrynowa).
Suchary pokruszyłam,dokładnie połączyłam z
orzechowym kremem.Powstałą masą wyłożyłamdno tortownicy, wstawiłamdo lodówki.
Śmietanę ubiłam mikserem.Dodałam
serek mascarpone,listki
mięty,
cukier waniliowy i
śmietanowy mix.Ubijałam jeszcze chwilę,by wszystkie składnikidokładnie się połączyły.Krem wyłożyłam na
czekoladowy spód, umieściłam z powrotem w lodówce.
Truskawki umyłam, oddzieliłam szypułki, pokroiłam.Słodkie
owoce ułożyłam ozdobnie na śmietanowej
masie.
Cytrynową galaretkę rozpuściłam w 200 ml wrzącej
wody.Kiedy całkowicie wystygła zalałam ciasto.Bardzo smacznie, radośnie,
truskawkowo zachęcam :)