Wykonanie
Typowa focaccia wywodzi sięod podpłomyków, któreRzymianie piekli w popiele na kamiennych paleniskach.Początkowo była cienkim i płaskim rodzajem
chleba.Obecnie focaccie przyrządza się z
ciasta drożdżowego i piecze w piekarniku.Odmian tego
pieczywajest mnóstwo: z różnymi
ziołami,
suszonymi pomidorami,
oliwkami,
cebulą i zawsze z
oliwą. Spotkałam się też z serwowaną na słodko. Grubość
chleba zależyod indywidualnych upodobań.Dziś proponuję focaccię z
czerwoną cebulą.3-4 szklanki
mąki pszennej lub razowej, 6 łyżek
oliwy, 3 łyżeczki
suszonych drożdży, 1 szklanka ciepłej
wody, 1 łyżeczka
soli.
Drożdże wsypałam do miski, zalałam
wodą i zamieszałam.Odstawiłam na kilka minut, by dokładnie się rozpuściły.Wlałam
oliwę, wsypałam przesianą
mąkę, zaczęłam wyrabiać na blacie oprószonym
mąką. Zagniatałam tak długo, aż ciastozrobiło się elastyczne i przestało kleić się do rąk.
Uformowałam kulę, włożyłamdo miski wysmarowanej
oliwą,przykryłam ściereczką,odstawiłam do wyrośnięcia.Podczas gdy ciasto podwajałoswą objętość, obrałam 4 duże
czerwone cebule, pokroiłam na cienkie plasterki.Zasmażyłam na
oliwie,doprawiłam
solą i
pieprzem,wystudziłam. Z ciastauformowałam dłońmi dwaokrągłe placki. Jeden grubszy,drugi bardzo cienki. Formę do pizzy wysmarowałam
olejem i wysypałam
mąką kukurydzianą, położyłam grubszy placek.Posmarowałam
oliwą, posypałam suszonym
tymiankiem.Koniuszkami palców ugniotłam ciasto na blaszea następnie ponakłuwałam widelcem. Odstawiłam na 15 minut,by jeszcze wyrosło. Obłożyłam
cebulą i przykryłam cienkim plackiem.Ponownie posmarowałam
oliwą, posypałam
tymiankiem.Za pomocą patyczka do szaszłyków porobiłam małe dziurki, by paramiała ujście. Piekłam 20-25 minut w temperaturze 200°C.Focaccia jest pyszna zarówno na gorąco jak i na zimno.Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)