Wykonanie
Na 6 sztuk:350 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli7g
suszonych drożdży2 łyżki
oliwy z oliwek1 szklanka ciepłej
wody (ale nie gorącej)100 g posiekanych czarnych
oliwek bez pestekNa obłożenie:1 duża
czerwona cebula4 posiekane
suszone pomidory z zalewy2 łyżki
oliwy z oliweksól morska gruboziarnista w młynkuDo miski przesiewamy
mąkę,
sól,
drożdże - mieszamy. Dodajemy
wodę z
oliwą - zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się dobrze połączą.Elastyczne ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Odkładamy ponownie do miski, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty.Do ciasta dokładamy
oliwki i
pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień.
Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy je na każdym z placków. Skrapiamy
oliwą i posypujemy świeżo zmieloną
solą morską. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.Podajemy na ciepło bądź zimno.SMACZNEGO :-)