ßßß
Trwa sezon na przetwory.Jak przyjemnie jest zimąotworzyć słoiczek z pachnącymi latemogórkami, malinami, wiśniamiczy innymi smakołykami.Od wielu lat przyrządzamogórków gruntowych i cebuli.Zachwyca każdego, ktojej próbuje. Wielokrotniebyłam proszona o przepis na tą pyszną zakąskę.Teraz mogę oficjalnie przekazać wszystkim w jaki sposób zrobić wspaniałą sałatkę,zwaną popularnie w moim rodzinnym domu "sałatką Januszka".1,5 kg gruntowych ogórków, 2,5 kg zielonych pomidorów, 5 cebul.Ogórki obrać, pokroić w plastry. Pomidory i cebule także pokroić w plastry.Przygotować zalewę: 3/4 szklanki octu 5% na 1 litr wody, 2 szklanki cukru,3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki curry, 3 łyżeczki gorczycy.Wodę wlać do garnuszka, dodać ocet, cukier i sól - zagotować.Do gorącej zalewy dodać curry, wymieszać.Cebulę, ogórki i pomidory połączyć z gorczycą.Na dno słoiczków włożyć po kilka listków selera, następnie warzywa.Zalać przestudzoną marynatą. Pasteryzować około 15 minut.Proporcje zalewy, które podałam, otrzymałam od osoby, u której jadłam tą sałatkę.Osobiście nie trzymam się ich sztywno.Sporządzam marynatę i doprawiam wyżej wymienionymi składnikamiuwzględniając własne preferencje smakowe.Po prostu doprawiam tak, jak lubię. Zwykle dodaję nieco więcej octu i soli.Polecam.Mam ogromną frajdę kiedy sporządzam te smakołyki i jeszcze większą, kiedy po kilku miesiącach otwieram słoiczek,zachwycając tym wszystkich.