Wykonanie
Wieprzową szynkępokroiłam na równeporcje - plastry, osuszyłam jedokładnie papierowym ręcznikiem.Każdy kawałek
mięsausmażyłam na rozgrzanym
oleju bez żadnych przypraw.W rondelku zagotowałamtroszkę
wody z kilkoma
suszonymi grzybkami, zielemangielskim,
laurowym liściem,kostką
grzybową, kawałkiem
selera i dużą
marchewką.Usmażone
mięso dusiłam pod przykryciem do miękkości.Kilka
pieczarek pokroiłam w cienkie plasterki,
skropiłam sokiem z cytryny i posoliłam, następnie podsmażyłam na patelni.Gdy
woda z
grzybów odparowała, dodałam
oliwę - jeszcze chwilę smażyłam.Do zrumienionych
pieczarek wlałam słodką
śmietankę, dwie wazowe łyżki
wywaru z duszonego
mięsa i łyżeczkę
sosu sojowo-grzybowego.Całość zaciągnęłam odrobiną
mączki ziemniaczanej zmieszanej z
wodą.Powstał gładki, aksamitny sos. Zanurzyłam w nim miękkie porcje
mięsa.Potrawa doskonale komponowała się z
ryżem i
winną surówką;Jedną dużą
marchew i pół
selera starłam na tarce o dużych oczkach.Dodałam garść
suszonej żurawiny, trzy garstki grubo posiekanych
migdałów,pół pęczka siekanej
natki pietruszki i jedno
jabłko pokrojone w kostkę.Doprawiłam łyżką
chrzanu,
solą,
białym pieprzem,
sokiem z cytryny i słodką
śmietanką.Smacznego :)