ßßß Cookit - przepis na Sztuka mięsa w sosie grzybowym

Sztuka mięsa w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

Wieprzową szynkę
pokroiłam na równe
porcje - plastry, osuszyłam je
dokładnie papierowym ręcznikiem.
Każdy kawałek mięsa
usmażyłam na rozgrzanym oleju bez żadnych przypraw.
W rondelku zagotowałam
troszkę wody z kilkoma
suszonymi grzybkami, zielem
angielskim, laurowym liściem,
kostką grzybową, kawałkiem selera i dużą marchewką.
Usmażone mięso dusiłam pod przykryciem do miękkości.
Kilka pieczarek pokroiłam w cienkie plasterki, skropiłam sokiem z cytryny i posoliłam, następnie podsmażyłam na patelni.
Gdy woda z grzybów odparowała, dodałam oliwę - jeszcze chwilę smażyłam.
Do zrumienionych pieczarek wlałam słodką śmietankę, dwie wazowe łyżki
wywaru z duszonego mięsa i łyżeczkę sosu sojowo-grzybowego.
Całość zaciągnęłam odrobiną mączki ziemniaczanej zmieszanej z wodą.
Powstał gładki, aksamitny sos. Zanurzyłam w nim miękkie porcje mięsa.
Potrawa doskonale komponowała się z ryżem i winną surówką;
Jedną dużą marchew i pół selera starłam na tarce o dużych oczkach.
Dodałam garść suszonej żurawiny, trzy garstki grubo posiekanych migdałów,
pół pęczka siekanej natki pietruszki i jedno jabłko pokrojone w kostkę.
Doprawiłam łyżką chrzanu, solą, białym pieprzem,
sokiem z cytryny i słodką śmietanką.
Smacznego :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2010/05/sztuka-miesa-w-sosie-grzybowym.html