ßßß
Cookit - przepis na Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym z chilli i limonką.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym z chilli i limonką.
Składniki
Krewetki
Czosnek
Chili
Czerwona cebula
Imbir
Olej
Kolendra
Natka pietruszki
Ryż biały
Pomarańcza
Limonka
Cukier brązowy
Mąka ziemniaczana
Wykonanie
Pyszne danie na specjalną okazję z najbliższą osobą. Wykonanie tego dania nie wymaga prawie czasu a wychodzi naprawdę przepyszne. Dla wersji łagodniejszej można nie dodawać
chilli
natomiast według mnie idealnie podkreśla smak
krewetek
.Składniki:250 g
krewetek
Black Tiger (ok 20 sztuk)2 ząbki
czosnku
1/2
papryczki chili
1
czerwona cebula
2 cm kawałek korzenia
imbiru
2 łyżki
oleju roślinnego
listki świeżej
kolendry
pęczek
natki pietruszki
ryż biały
długoziarnisty lub jaśminowySos:sok z 2 dużych
pomarańczy
sok z 1
limonki
1 łyżka
brązowego cukru
1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:Mrożone
krewetki
włożyć do sita i opłukać ciepłą
wodą
do lekkiego rozmrożenia. Do małej miseczki wycisnąć sok z
pomarańczy
i
limonki
i dokładnie wymieszać z
cukrem
i
mąką ziemniaczaną
. Na patelni rozgrzać
olej
, wrzucić posiekany
czosnek
,
chili
,
czerwoną cebulę
i
imbir
i smażyć do zarumieniania się składników. Włożyć lekko osolone
krewetki
i obsmażać z kilki stron do całkowitego rozmrożenia
krewetek
. Wlać przygotowany sos, dorzucić posiekaną
natkę pietruszki
i podgrzewać na dużym ogniu do zagotowania się sosu. Podawać z ugotowanym
ryżem
i posypanymi świeżymi listami
kolendry
.
Źródło:
http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/krewetki-po-tajsku-w-sosie-pomaranczowym-z-chilli-i-limonka/9223372036854775807
Przepisy powiązane
Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym z chilli i limonką.
Krewetki w sosie pomarańczowym z chili, limonką i trawą cytrynową.
Krewetki curry z cukinią
Argentyńskie krewetki z grillowaną papają
Curry z krewetkami, rodzynkami i kandyzowanym imbirem
Składniki powiązane (0)