ßßß Cookit - przepis na Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym z chilli i limonką.

Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym z chilli i limonką.

nazwa

Wykonanie

Pyszne danie na specjalną okazję z najbliższą osobą. Wykonanie tego dania nie wymaga prawie czasu a wychodzi naprawdę przepyszne. Dla wersji łagodniejszej można nie dodawać chilli natomiast według mnie idealnie podkreśla smak krewetek.
Składniki:
250 g krewetek Black Tiger (ok 20 sztuk)
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 czerwona cebula
2 cm kawałek korzenia imbiru
2 łyżki oleju roślinnego
listki świeżej kolendry
pęczek natki pietruszki
ryż biały długoziarnisty lub jaśminowy
Sos:
sok z 2 dużych pomarańczy
sok z 1 limonki
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mrożone krewetki włożyć do sita i opłukać ciepłą wodą do lekkiego rozmrożenia. Do małej miseczki wycisnąć sok z pomarańczy i limonki i dokładnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, chili, czerwoną cebulę i imbir i smażyć do zarumieniania się składników. Włożyć lekko osolone krewetki i obsmażać z kilki stron do całkowitego rozmrożenia krewetek. Wlać przygotowany sos, dorzucić posiekaną natkę pietruszki i podgrzewać na dużym ogniu do zagotowania się sosu. Podawać z ugotowanym ryżem i posypanymi świeżymi listami kolendry.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/krewetki-po-tajsku-w-sosie-pomaranczowym-z-chilli-i-limonka