ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem

Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Mój Karol od dawna męczył mnie żeby zrobić mu gulasz. Nie chciałam robić tradycyjnego więc zrobiłam z cydrem i jabłkiem. I powiem Wam, że wyszedł super.
Składniki:
300 g szynki wieprzowej
400 g karkówki wieprzowej
2 łyżki mąki pszennej
olej roślinny
3/4 szklanki cydru jabłkowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz
3 duże jabłka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mięso należy pokroić w 1,5 cm kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć, pod koniec smażenia lekko oprószyc solą. W międzyczasie w garnku zagotować bulion z cydrem, dodać obsmażone mięso i gotować na małym ogniu. Na patelnię po mięsie dolać odrobinę oleju i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Wszystko razem lekko zrumienić. Cebulę i czosnek wrzucić do garnka z mięsem, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około godzinę, do momentu aż mięso będzie zupełnie miękkie. Po upływie około 40 minut należy zająć się przygotowaniem jabłek. Trzeba je obrać, pokroić na ósemki usuwając gniazda nasienne. Na czystej patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka posypać je cukrem i czekać chwilę aż zaczną się przyrumieniać. Następnie przełożyć je do garnka i razem podgrzać. Jabłka zaczną się rozpadać co spowoduje, że będą zagęszczać sos. gulasz podawać z kopytkami lub róznego rodzaju kaszami. Smacznego
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/gulasz-wieprzowy-z-cydrem-i-karmelizowanym-jablkiem/9223372036854775807