Wykonanie
Mój Karol od dawna męczył mnie żeby zrobić mu gulasz. Nie chciałam robić tradycyjnego więc zrobiłam z cydrem i
jabłkiem. I
powiem Wam, że wyszedł super.Składniki:300 g
szynki wieprzowej400 g
karkówki wieprzowej2 łyżki
mąki pszennejolej roślinny3/4 szklanki cydru
jabłkowego1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
tymiankusól i
pieprz3 duże
jabłka2 łyżki
cukru2 łyżki
masłaPrzygotowanie:
Mięso należy pokroić w 1,5 cm kawałki, obtoczyć w
mące i obsmażyć, pod koniec smażenia lekko oprószyc
solą. W międzyczasie w garnku zagotować
bulion z cydrem, dodać obsmażone
mięso i gotować na małym ogniu. Na patelnię po
mięsie dolać odrobinę
oleju i wrzucić posiekaną
cebulę i
czosnek. Wszystko razem lekko zrumienić.
Cebulę i
czosnek wrzucić do garnka z
mięsem, doprawić
solą,
pieprzem,
tymiankiem i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około godzinę, do momentu aż
mięso będzie zupełnie miękkie. Po upływie około 40 minut należy zająć się przygotowaniem
jabłek. Trzeba je obrać, pokroić na ósemki usuwając gniazda nasienne. Na czystej patelni rozpuścić
masło, wrzucić
jabłka posypać je
cukrem i czekać chwilę aż zaczną się przyrumieniać. Następnie przełożyć je do garnka i razem podgrzać.
Jabłka zaczną się rozpadać co spowoduje, że będą zagęszczać sos. gulasz podawać z kopytkami lub róznego rodzaju
kaszami. Smacznego