Frittata z ziemniakami, papryką i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

„Jajecznica na obiad ? do tego z ziemniakami ?” Słowa mojej chrześnicy jak zobaczyła co przygotowuję na sobotni obiad. Nie jest to do końca jajecznica, nazwałabym to bardziej dużym omletem z mięsem i warzywami. Spróbujcie naprawdę warto.
Składniki, 3 – 4 porcje:
5 średnich ziemniaków
1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
1 czerwona papryka, pokrojona na około 2 cm kawałki
2 łyżki oleju roślinnego
6 jajek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka masła (opcjonalnie)
świeży tymianek (ewentualnie suszony)
1/2 szklanki tartego sera
1 pętko kiełbasy np. podwawelskiej
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie.
W międzyczasie rozgrzać olej na patelni (około 20 cm średnicy), zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie dodać paprykę i oprószyć delikatnie solą. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie, a kiełbasa się zarumieni. Dodać obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki i delikatnie wymieszać. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 minut.
Jajka roztrzepać trzepaczką i doprawić solą oraz pieprzem. Wylać masę jajeczną na patelnię pomiędzy kawałki warzyw i dodać masło (opcjonalnie) oraz tymianek. Smażyć frittatę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Można też delikatnie poruszać kawałkami ziemniaków i papryki aby masa ściekała na dno patelni lub też na chwilę przykryć patelnię pokrywką.
Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posypać frittatę tartym serem. Jeśli masa jajeczna nie do końca się ścięła można na około 5 minut włożyć ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podawać na patelni, kroić na kawałki i rozkładać na talerze.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/frittata-z-ziemniakami-papryka-i-kielbasa