ßßß
Składniki:opakowanie ciasta francuskiego (dobrej jakości!)3 jajkaok 100 g białego sera (można też użyć sera feta)około 10 szparagów2-3 łyżki śmietany (użyłam kwaśnej śmietany 15%)1 średnia czerwona cebulasól, pieprz, płatki chilli, suszone oregano i suszona bazyliaodrobina sera mozzarella lub żółtego seraPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto francuskie rozłożyć na formie do pieczenia, nakłuć na spodzie i włożyć do piekarnika na około 10 minut. Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać śmietanę oraz sól, pieprz i przyprawy. Spód wyjąć z piekarnika, ułożyć na niego pokruszony biały ser, oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Wszystko zalać masą jajeczną. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na tarcie. Wierzch posypać startą mozzarellą lub odrobiną żółtego sera oraz posypać jeszcze przyprawami. Włożyć do piekarnika na około 30 minut, aż szparagi będą miękkie. Dobra jest na zimno i na ciepło.