Wykonanie
maj 09przez Sylwia-Follow the Taste

Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego (dobrej jakości!)3
jajkaok 100 g
białego sera (można też użyć
sera feta)około 10
szparagów2-3 łyżki
śmietany (użyłam kwaśnej
śmietany 15%)1 średnia
czerwona cebulasól,
pieprz,
płatki chilli,
suszone oregano i suszona
bazyliaodrobina
sera mozzarella lub
żółtego seraPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto francuskie rozłożyć na formie do pieczenia, nakłuć na spodzie i włożyć do piekarnika na około 10 minut.
Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać
śmietanę oraz
sól,
pieprz i
przyprawy. Spód wyjąć z piekarnika, ułożyć na niego pokruszony
biały ser, oraz pokrojoną w piórka
czerwoną cebulę. Wszystko zalać masą jajeczną.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na tarcie. Wierzch posypać startą
mozzarellą lub odrobiną
żółtego sera oraz posypać jeszcze
przyprawami. Włożyć do piekarnika na około 30 minut, aż
szparagi będą miękkie. Dobra jest na zimno i na ciepło.
