Wykonanie
Kolejna
tarta, tym razem wytrawna. Przygotowana z myślą, o gościach którzy czekają,aż grill dobrze się rozpali.Jak każda
tarta błyskawiczna w przygotowaniu. Ta o tyle szybsza, że na spodzie z gotowego
ciasta francuskiego ( tak, tak używam tego gotowca ;-). Goście przekraczają próg, a my szybciutko tartę do piekarnika, 20 min i gotowe.1 opakowanie
ciasta francuskiego4 łyżki pestogarść
pomidorków koktajlowych1
cebula100g
sera koziego lub
fety1
jajko3/4 szklanki kwaśniej
śmietanysól pieprz, świeża
bazyliaCiasto francuskie rozwijamy na blaszce na papierze do pieczenia.Smarujemy dokłądnie pesto, zostawiając ok pół centymetrowe wolne brzegi. Układamy połówki
pomidorków -skórką do dołu, i pokrojoną w piórka
cebul. Posypujemy rozkruszonym
serem.
Smetanę mieszamy z roztrzepanym
jajkiem, doprawiamy
solą i
pieprzem.zalewamy wierzch tarty. Pieczemy w 200st ok 25 min. Przed podaniem posypujemy świeżą
bazylią
