Wykonanie
Pyszny, puszysty sernik z
aromatem migdałowym. Pokruszone
migdały dane na spód ciasta doskonale podkreślają smak
rodzynek namoczonych w
amaretto dodanych do masy serowej.

Składniki:Spód:125 g
masła*dwie garście
migdałówok 1 łyżki
cukruMasa serowa:1 kg
sera twarogowego (ja użyłam już zmielonego – tego)6
jajek – oddzielnie
żółtka od
białek75 g
masła*200 g miałkiego
cukru (1 szklanka)ok 1,5 łyżeczki
aromatu waniliowegopół szklanki
rodzynekok 1/4 szklanki
amarettook 3 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soli2 łyżki
mąki ziemniaczanejDo dekoracji np.
cukier puder,
płatki migdałowe* W
sumie 200 g
masła – cała kostka, ponieważ do przepisu będzie potrzebne roztopione
masło, więc można od razu roztopić całą kostkę i odstawić do ostygnięcia.Przygotowanie:Spód ciasta: Jeśli używamy całych
migdałów, należy je najpierw namoczyć we wrzątku i obrać ze skórki. Następnie
migdały wrzucamy do miksera i mielimy na dość drobny proszek. Łączymy je z roztopionym wcześniej
masłem (ok 2/3 całej kostki) oraz
cukrem. Powinna powstać jednolita masa, ale nie zbyt zwarta. Spód foremki wylepiamy dokładnie powstałym „ciastem”.Masa serowa: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W szklance namocz
rodzynki w
amaretto. Do dużej miski wlewamy pozostałe roztopione
masło, dodajemy szklankę
cukru, szczyptę
soli,
żółtka jaj,
sok z cytryny oraz
aromat waniliowy. Wszystko ubijamy mikserem na jednolitą masę. Kiedy składniki się połączą dodajemy
mąkę ziemniaczaną oraz
ser.
Ser należy dodawać partiami i delikatnie łączyć z masą jajeczną. Na koniec dodać
rodzynki razem z
amaretto i wymieszać. W oddzielnej misce ubić
białka na sztywną pianę. Delikatnie i stopniowo dodawać
białka do masy serowej – należy to robić bardzo delikatnie aby piana nie opadła i masa była puszysta, nie musi być bardzo dokładnie wymieszane. Gotową masę
serową przelewamy na
migdałowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 75 minut (sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest w środku upieczony). Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (stopniowe chłodzenie zapobiega opadaniu sernika). Kiedy będzie już ostudzony posypujemy
cukrem pudrem i/lub podprażonymi na patelni
płatkami migdałowymi.





