ßßß
Składniki:Spód:125 g masła*dwie garście migdałówok 1 łyżki cukruMasa serowa:1 kg sera twarogowego (ja użyłam już zmielonego – tego)6 jajek – oddzielnie żółtka od białek75 g masła*200 g miałkiego cukru (1 szklanka)ok 1,5 łyżeczki aromatu waniliowegopół szklanki rodzynekok 1/4 szklanki amarettook 3 łyżki soku z cytrynyszczypta soli2 łyżki mąki ziemniaczanejDo dekoracji np. cukier puder, płatki migdałowe* W sumie 200 g masła – cała kostka, ponieważ do przepisu będzie potrzebne roztopione masło, więc można od razu roztopić całą kostkę i odstawić do ostygnięcia.Przygotowanie:Spód ciasta: Jeśli używamy całych migdałów, należy je najpierw namoczyć we wrzątku i obrać ze skórki. Następnie migdały wrzucamy do miksera i mielimy na dość drobny proszek. Łączymy je z roztopionym wcześniej masłem (ok 2/3 całej kostki) oraz cukrem. Powinna powstać jednolita masa, ale nie zbyt zwarta. Spód foremki wylepiamy dokładnie powstałym „ciastem”.Masa serowa: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W szklance namocz rodzynki w amaretto. Do dużej miski wlewamy pozostałe roztopione masło, dodajemy szklankę cukru, szczyptę soli, żółtka jaj, sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Wszystko ubijamy mikserem na jednolitą masę. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ser. Ser należy dodawać partiami i delikatnie łączyć z masą jajeczną. Na koniec dodać rodzynki razem z amaretto i wymieszać. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie i stopniowo dodawać białka do masy serowej – należy to robić bardzo delikatnie aby piana nie opadła i masa była puszysta, nie musi być bardzo dokładnie wymieszane. Gotową masę serową przelewamy na migdałowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 75 minut (sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest w środku upieczony). Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (stopniowe chłodzenie zapobiega opadaniu sernika). Kiedy będzie już ostudzony posypujemy cukrem pudrem i/lub podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.




