ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówmasło 100 gramówcukier puder 5 łyżek stołowychżółtka 2 sztukbiałka 2 sztukżółtka 3 sztukcukier 1 szklanekmąka 0,5 szklanekrodzynki 3 szklanekmigdały 1 szklanekcukier puder 1 szklaneksok z cytryny 4 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: z 200g przesianej mąki, masła, 5 łyżek cukru pudru i 2 żółtek zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na 2 placki. Jednym wylepić blachę wyłożona papierem do pieczenia.Masa bakaliowa: 3 żółtka utrzeć z pół szklanki cukru na puch. Białka ubić na sztywną pianę dosypując resztę cukru. Sparzone migdały i rodzynki osączyć i posiekać. Pół szklanki przesianej mąki i bakalie wsypać do masy i wymieszać. Połączyć z dokładana partiami pianę z białek. Masę rozsmarować na cieście i przykryć drugim plackiem.Piec 15 minut w 200 w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Lukier: szklankę cukru pudru utrzeć z sokiem cytrynowym i posmarować mazurek, a udekorować wg uznania.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: