Wykonanie

Zazwyczaj w niedzielę jemy obiad u Mamy. Ta okazała się nadzwyczaj sympatyczna ponieważ do posiłku zasiadła cała nasza rodzina czyli Mama i jej trójka dzieci z partnerami.

Obiad był jak zwykle pyszny:) - jak wszystko u Mamy. A na deser przygotowałam ciasto
bezowe z
migdałami,
białą czekoladą i
serkiem cytrynowym. Jako że cała rodzina uwielbia
bezy i nie chcą słyszeć o innym wypieku, a nie chciałam robić kolejnej Pavlovej skusiłam się na ten przepis. Ciasto dobre ale zupełnie inne niż
beza. Idealne na niedzielne popołudnie z rodziną. Zjedzone w całości przez wszystkich - od razu. Bardzo dobrze smakuje krem
cytrynowy na bazie
serka - przełamuje
słodycz ciasta. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, nie sprawia problemów podczas pieczenia. Zachęcam do spróbowania.Poczęstujcie się przepisem:

Składniki:5
białek70 g drobnego
cukru150 g
białej czekolady, posiekanej150 g
płatków migdałowych, podpieczonych2 łyżki zmielonych
migdałów1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier, ubijając. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, gdyby zbyt szybko zaczęło nabierać brązowego koloru. Wystudzić w stygnącym piekarniku.Składniki na krem:250 g
serka mascarpone - ja użyłam 200g
serka twarogowego z Wielunia2 łyżki
cukru pudru4 łyżki
soku z cytryny (lub więcej, do smaku)Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem.Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić
płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)
