ßßß
Zazwyczaj w niedzielę jemy obiad u Mamy. Ta okazała się nadzwyczaj sympatyczna ponieważ do posiłku zasiadła cała nasza rodzina czyli Mama i jej trójka dzieci z partnerami.
Obiad był jak zwykle pyszny:) - jak wszystko u Mamy. A na deser przygotowałam ciasto bezowe z migdałami, białą czekoladą i serkiem cytrynowym. Jako że cała rodzina uwielbia bezy i nie chcą słyszeć o innym wypieku, a nie chciałam robić kolejnej Pavlovej skusiłam się na ten przepis. Ciasto dobre ale zupełnie inne niż beza. Idealne na niedzielne popołudnie z rodziną. Zjedzone w całości przez wszystkich - od razu. Bardzo dobrze smakuje krem cytrynowy na bazie serka - przełamuje słodycz ciasta. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, nie sprawia problemów podczas pieczenia. Zachęcam do spróbowania.Poczęstujcie się przepisem:
Składniki:5 białek70 g drobnego cukru150 g białej czekolady, posiekanej150 g płatków migdałowych, podpieczonych2 łyżki zmielonych migdałów1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, gdyby zbyt szybko zaczęło nabierać brązowego koloru. Wystudzić w stygnącym piekarniku.Składniki na krem:250 g serka mascarpone - ja użyłam 200g serka twarogowego z Wielunia2 łyżki cukru pudru4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem.Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)