ßßß
Tym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu, a w tle chrupiące migdały - to niezwykle kusząca propozycja na fantastyczny deser. Klasyka w najlepszym wydaniu... Szczerze polecam!SKŁADNIKI NA BEZĘ:8 dużych białek420 g cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki bialego octu winnego lub spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM Z ADVOCATEM:300 ml kremówki 36%250 g serka mascarpone7 łyżek likieru Advocat70 g płatków migdałowych1 łyżka cukru pudruWYKONANIE:BEZA:Białka muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około 20 cm (w dwóch rogach blaszki).Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny żółtka, bo piana się nie ubije!).Następnie zwiększ obroty i ubijaj białka do uzyskania sztywnej piany.Teraz dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie miksując.Po wsypaniu całego cukru ubijaj jeszcze jakieś 3-5 minut, aż beza będzie sztywna i lśniąca.Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i dolej ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę.Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej okręgi, możesz zrobić to "niestarannie", wtedy beza będzie miała bardziej artystyczne kształty.Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.KREM:Składniku do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone oraz cukier puder i likier, i krótko wymieszaj jeszcze mikserem. Wsyp wcześniej uprażone na suchej patelni płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.SKŁADANIE TORTU:Dolny blat bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go całą porcją kremu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Gotowe! Przechowuj w lodówce. Smacznego!