Wykonanie

Tym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej
bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem
likieru Advocat oraz prażonymi
migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej
bezy i pysznego kremu, a w tle chrupiące
migdały - to niezwykle kusząca propozycja na fantastyczny deser. Klasyka w najlepszym wydaniu... Szczerze polecam!SKŁADNIKI NA
BEZĘ:8 dużych
białek420 g
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
bialego octu winnego lub
spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM Z ADVOCATEM:300 ml kremówki 36%250 g
serka mascarpone7 łyżek
likieru Advocat70 g
płatków migdałowych1 łyżka
cukru pudruWYKONANIE:
BEZA:
Białka muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym i narysuj na nim dwa
okręgi o średnicy około 20 cm (w dwóch rogach blaszki).
Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny
żółtka, bo piana się nie ubije!).Następnie zwiększ obroty i ubijaj
białka do uzyskania sztywnej piany.Teraz dodawaj po 1 łyżce
cukru, cały czas dokładnie miksując.Po wsypaniu całego
cukru ubijaj jeszcze jakieś 3-5 minut, aż
beza będzie sztywna i lśniąca.Na koniec wsyp
mąkę ziemniaczaną i dolej
ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę.Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej
okręgi, możesz zrobić to "niestarannie", wtedy
beza będzie miała bardziej artystyczne kształty.Piecz
bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a
potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h.
Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku.
Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.KREM:Składniku do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.
Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej
serek mascarpone oraz
cukier puder i
likier, i krótko wymieszaj jeszcze mikserem. Wsyp wcześniej uprażone na suchej patelni
płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.SKŁADANIE
TORTU:Dolny blat
bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go całą porcją kremu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Gotowe! Przechowuj w lodówce. Smacznego!