Wykonanie

Jest i ona. Tym razem nie królowa, ale księżniczka, bo nie taka duża jak zwykle. Prosta, niewymagająca zbyt wiele wysiłku i przepyszna jak zawsze. Właśnie tego mi brakowało :D Nie
mogę się jeszcze doczekać świeżych,
polskich owoców.składniki:3
białka jaj180 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać
cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o dowolnej średnicy. Masę z
białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki utworzyć coś na kształt
cebuli. Całość wstawić do piekarnika i suszyć w 80ºC przez ok. 2-2,5 godziny.
Bezę studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika (włożyć drewnianą łyżkę).krem:200 ml kremówki 36%100 g
mascarpone4 łyżki
cukru pudruwiśnie ze słoikaKremówkę ubić na sztywno. Dodać
mascarpone i
cukier puder. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną
bezę i udekorować
wiśniami.Smacznego! :)

