ßßß
Jest i ona. Tym razem nie królowa, ale księżniczka, bo nie taka duża jak zwykle. Prosta, niewymagająca zbyt wiele wysiłku i przepyszna jak zawsze. Właśnie tego mi brakowało :D Nie mogę się jeszcze doczekać świeżych, polskich owoców.składniki:3 białka jaj180 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o dowolnej średnicy. Masę z białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki utworzyć coś na kształt cebuli. Całość wstawić do piekarnika i suszyć w 80ºC przez ok. 2-2,5 godziny. Bezę studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika (włożyć drewnianą łyżkę).krem:200 ml kremówki 36%100 g mascarpone4 łyżki cukru pudruwiśnie ze słoikaKremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną bezę i udekorować wiśniami.Smacznego! :)
