Wykonanie
Uwaga! Powraca jej wspaniałość
beza! Cudowna i pyszna jak zawsze. Przy tym dostojna oraz elegancka. Zapowiadająca wiosenną aurę. Jak zwykle krucha na zewnątrz i delikatna w środku.
Słodycz tym razem przełamana wyraźnym i energetyzującym smakiem
kiwi, otulona kremem na bazie
mascarpone. Nic dodać nic ująć.
beza:240 g
cukru4
białka jaj1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać
cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o dowolnej średnicy. Masę z
białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki utworzyć
bezowe gniazdo. Całość wstawić do piekarnika i suszyć w 80ºC przez 2-2,5 godziny.
Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (włożyć drewnianą łyżkę).krem:200 ml kremówki 36%150 g
mascarponesok z 1/2
limonki4 łyżki
cukru pudru2-3
owoce kiwiKremówkę ubić na sztywno. Dodać
mascarpone i
cukier puder. Dokładnie wymieszać. Na koniec wycisnąć
sok z limonki i połączyć. Krem wyłożyć na wystudzoną
bezę i udekorować plastrami
kiwi.Smacznego! :)

