ßßß
beza:240 g cukru4 białka jaj1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o dowolnej średnicy. Masę z białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki utworzyć bezowe gniazdo. Całość wstawić do piekarnika i suszyć w 80ºC przez 2-2,5 godziny. Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (włożyć drewnianą łyżkę).krem:200 ml kremówki 36%150 g mascarponesok z 1/2 limonki4 łyżki cukru pudru2-3 owoce kiwiKremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Na koniec wycisnąć sok z limonki i połączyć. Krem wyłożyć na wystudzoną bezę i udekorować plastrami kiwi.Smacznego! :)
