ßßß
2 białka100 g cukru pudrułyżeczka soku z cytrynyłyżeczka mąki ziemniaczanejpisak cukrowy czerwony/perełki cukroweBiałka ubić na sztywną pianą.Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy i wyciskać bezy na papier do pieczenia, na kształt duszków, czyli takie stożki.Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut.Jeśli bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.Wystudzonym bezom rysować pisakiem groźne buzie, można z perełek cukrowych zrobić oczy.
