Wykonanie
Przygodę z Grecką kuchnią należy oczywiście zacząć od sztampowego dania z tego
kraju, czyli sałatki Greckiej! Tak też oczywiście zrobiłamW Grecji ta
sałatka jest podawana niemal do każdego zestawu obiadowego i widać, że jest ważną częścią tamtejszej kuchni.

Postanowiłam, więc, że podzielę się z
wami przepisem na oryginalną, grecką
sałatkę. Obecnie ma ona wiele różnych wersji z wieloma dodatkowymi składnikami, jednak przepis na prawdziwą
sałatkę zawiera tylko kilka produktów, ale za to obowiązkowo najwyższej jakości! W skład sałatki wchodzą
pomidor,
ogórek,
czerwona cebula,
oliwki (czarne) oraz
feta (spotkaliśmy się również z tym, że był to po prostu pokruszony
biały ser). Oczywiście jest ona polana doskonałej jakości
oliwą z oliwek oraz posypana odrobiną suszonych przypraw (z tego co się dowiedziałam to
mieszanka przypraw, która zawiera głównie
oregano, ale również odrobinę suszonej
mięty,
bazylii i
tymianku). W większości knajpek spotkaliśmy się właśnie z taką wersją sałatki. Jednak można również natrafić na taką zawierającą np.
paprykę albo grzanki.Moja wersja sałatki greckiej jest jednak tradycyjna, dodałam do niej oczywiście przywiezione z Krety
oliwki oraz
oliwę z oliwek, ale każde dobrej jakości produkty doskonale się nadają.Składniki (na pełną miskę):
Ogórka i
pomidora powinno być mniej więcej po równo.
Cebuli niezbyt wiele, jedynie do zaostrzenia smaku.
Oliwek również nie za dużo, ale za to spory kawałek
sera oraz dość dużo
oliwy z oliwek.1/2
ogórka1 spory
pomidor1/2 niedużej
czerwonej cebuligarść czarnych
oliwekkawałek
sera fetaokoło 2 łyżek
oliwy z oliwekprzyprawy: spora szczypta
suszonego oregano oraz odrobina suszonej
bazylii,
mięty i
tymianku
Przygotowanie:
Ogórka obrać, pokroić w półplasterki, wrzucić do miseczki. Dodać pokrojonego w kostkę
pomidora, następnie pokrojoną w piórka
cebulę oraz
oliwki. Na wierzch położyć kawałek
fety (można ją również rozdrobnić). Przed samym podaniem polać
oliwą z oliwek oraz posypać
przyprawami (można je rozetrzeć je odrobinę w dłoniach, żeby nabrały ciepła i wydobyły swój aromat). Przed jedzeniem
sałatkę należy oczywiście wymieszać.
