Wykonanie
Chwilowa przerwa spowodowana mini wyjazdem dostarczyła nam wielu oczekiwanych i nieoczekiwanych przygód:)
Mogę powiedzieć jedno. Czasem można spotkać fantastycznych ludzi w najmniej oczekiwanym momencie kiedy wydaje nam się, że po prostu gorzej być nie może. A na koniec uznać, że naprawdę świetnie się bawiliśmy.
Wynikiem znajomości były wspominki wakacyjne głównie greckie. I tak właśnie zachciało mi się sałatki greckiej. Ale takiej prawdziwej.. takiej jaką zjadaliśmy tonami na wyspach greckich. Bez
sałaty czy grzanek..z dobrą
fetą i
oliwkami skropioną najlepszą na świecie grecką
oliwą. A do tego pyszne
wino.Ta
sałatka swego czasu gościła na każdym
stole podczas grilla. Teraz trochę się chyba znudziła ale mimo to bardzo ją lubię. To niby nic szczególnego kilka składników ale można ją łatwo zepsuć
serem fetopodobnym i koszmarnie miękkimi
oliwkami. Dlatego proponuję wybrać możliwie najlepszy
ser,
oliwę i
oliwki. Zrobiłam całą miskę tej sałatki a przy tym upale naprawdę poczułam się jak w Grecji.
Składniki:2
pomidory (użyłam odmiany gargamel polny)2 zielone
ogórkiduża
czerwona cebula100 g czarnych
oliwek250 g
sera feta (jedno opakowanie)
oliwa z oliwekWykonanie:
Pomidory i
ogórki pokrój w kawałki,
cebulę w półplasterki a
ser w kostkę. Przełóż wszystko do miski posyp
fetą i
oliwkami.
Skrop oliwą.Smacznego!