Wykonanie

Składniki:Ciasto1.5 szklanki
mąki pełnoziarnistej80 g
masła1
jajkoszczypta
soli, szczypta suszonego
tymiankukilka łyżek zimnej
wodyNadzienie
Brukselka około 0.5 kg150 – 200 g
boczku3
jajka2 czubate łyżki
musztardy (użyłam Dijon)1 kubeczek
jogurtu naturalnego2 płaskie łyżki
śmietany (dałam 12%)sporo
tymianku (można dać świeży lub suszony)odrobina
sera na wierzch (dałam Gruyere)Przygotowanie:Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać
jajko, szczyptę
soli,
tymianek oraz zimne
masło. Wszystko najpierw posiekać nożem aby
masło wstępnie połączyło się z
mąką, następnie zagnieść ciasto ręcznie w razie potrzeby dodając po łyżce zimnej
wody aby ciasto się dokładnie połączyło (ja dodałam około 4 łyżek
wody). Cisto zagnieść w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Brukselki umyć, oczyścić i przekroić na pół (opcjonalnie, można oczywiście zostawić je w całości, zależy jak chcemy prezentować tartę), następnie
brukselki gotować przez około 18 minut, aż będą prawie miękkie. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę
boczek i smażyć do czasu aż będzie chrupiący i zrumieniony.W międzyczasie z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować i przełożyć do formy. Ciasto ponakłuwać lekko widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.W dużej misce dokładnie wymieszać (najlepiej lekko ubijać widelcem)
jajka,
musztardę,
śmietanę,
jogurt oraz
tymianek (nie dodałam już
soli, gdyż
boczek jest sam w sobie słony).Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, następnie na wierzchu ułożyć
boczek oraz
brukselki (lekko zatapiając je w
masie). Wierzch posypać
startym serem i można lekko posypać jeszcze
tymiankiem. Tartę wkładamy do piekarnika (nadal nagrzanego na 200 stopni) na około 20-25 minut aż masa się zetnie i lekko przyrumieni. Brzegi ciasta można zakryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia żeby się nie przypaliły.