Wykonanie

Składniki (na około 3-4 porcje):1 kg muli2 średnie
szalotki1 ząbek
czosnku1
cukinia1 duża
marchewka1
papryczka chilli (albo
chilli w proszku, około 1 łyżeczki)1 szklanka białego,
wytrawnego wina1 łyżka
oliwy z oliwek1-2 łyżki
masła (wyjętego z lodówki)spora garść listków
bazyliisól,
pieprz, suszony
tymianek (około 1 łyżeczki)Dodatki:
makaron spaghetti albo świeże
pieczywoPrzygotowanie:Mule dokładnie myjemy i oczyszczamy. Jeśli trafimy na otwartą
małże to należy postukać nią o blat i jeśli się nie zamknie to należy ją wyrzucić, tak samo jak wszystkie
małże z uszkodzonymi i popękanymi muszlami.
Szalotki kroimy drobno, tak samo ząbek
czosnku i
chilli.
Cukinię i
paprykę kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam do tego mandoliny). Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy
szalotki i szklimy kilka minut, następnie dodajemy ząbek
czosnku i
chilli, smażymy chwilę. Po krótkim czasie dodajemy
cukinię i
marchewkę, smażymy kolejną chwilę i wszystko zalewamy
białym winem. Dodajemy
tymianek, odrobinę
soli i
pieprzu, przykrywamy i dusimy około 3-4 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy
małże, mieszamy, przykrywamy i dusimy kolejne kilka minut (około 5), aż wszystkie
małże się otworzą, w międzyczasie można zamieszać kilka
razy łopatką lub po prostu potrząsnąć kilka
razy mocno patelnią.
Masło miksujemy z
bazylią i szczyptą
soli, aż powstanie gładka, jednolita pasta (
masło najlepiej jest wyjąć z lodówki chwilę wcześniej, aby nie było zbyt twarde). Ugotowane mule zdejmujemy z ognia i dodajemy
masło bazyliowe, dokładnie rozmieszujemy je w sosie i ewentualnie jeszcze doprawiamy sos do smaku. Podajemy z
makaronem albo
pieczywem (można również z frytkami :p). Smacznego!
