ßßß
Składniki (na około 3-4 porcje):1 kg muli2 średnie szalotki1 ząbek czosnku1 cukinia1 duża marchewka1 papryczka chilli (albo chilli w proszku, około 1 łyżeczki)1 szklanka białego, wytrawnego wina1 łyżka oliwy z oliwek1-2 łyżki masła (wyjętego z lodówki)spora garść listków bazyliisól, pieprz, suszony tymianek (około 1 łyżeczki)Dodatki: makaron spaghetti albo świeże pieczywoPrzygotowanie:Mule dokładnie myjemy i oczyszczamy. Jeśli trafimy na otwartą małże to należy postukać nią o blat i jeśli się nie zamknie to należy ją wyrzucić, tak samo jak wszystkie małże z uszkodzonymi i popękanymi muszlami.Szalotki kroimy drobno, tak samo ząbek czosnku i chilli. Cukinię i paprykę kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam do tego mandoliny). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotki i szklimy kilka minut, następnie dodajemy ząbek czosnku i chilli, smażymy chwilę. Po krótkim czasie dodajemy cukinię i marchewkę, smażymy kolejną chwilę i wszystko zalewamy białym winem. Dodajemy tymianek, odrobinę soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy około 3-4 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy małże, mieszamy, przykrywamy i dusimy kolejne kilka minut (około 5), aż wszystkie małże się otworzą, w międzyczasie można zamieszać kilka razy łopatką lub po prostu potrząsnąć kilka razy mocno patelnią. Masło miksujemy z bazylią i szczyptą soli, aż powstanie gładka, jednolita pasta (masło najlepiej jest wyjąć z lodówki chwilę wcześniej, aby nie było zbyt twarde). Ugotowane mule zdejmujemy z ognia i dodajemy masło bazyliowe, dokładnie rozmieszujemy je w sosie i ewentualnie jeszcze doprawiamy sos do smaku. Podajemy z makaronem albo pieczywem (można również z frytkami :p). Smacznego!