ßßß Cookit - przepis na Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

nazwa

Wykonanie

Dość dawno nie robiłam tego makaronu, być może dlatego, że nie należy on do ''najlżejszych". Zostałam jednak namówiona, gdyż mój mąż jest jego fanem. W ramach zadośćuczynienia, następny obiad będzie wegetariański:)...
Składniki na 2 porcje:
-150-200g suchego makaronu spaghetti
-400g mielonej wołowiny
-2 duże marchewki
-2 korzenie pietruszki
-2 cebule
-250g passaty, czyli przetartych pomidorów, może być puszka pomidorów typu pelati lub koncentrat pomidorowy
-ser żółty, lepszy byłby parmezan, lecz w moim osiedlowym sklepie go nie znalazłam:)
-80ml czerwonego wytrawnego wina
-4 łyżki octu balsamicznego
-4 ząbki czosnku
-tymianek
-świeża bazylia
-oliwa
-odrobina pieprzu cayenne
-pieprz
-sól
Przygotowanie:
Cebulę smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy zmielone mięso wołowe. Przyprawiamy dwoma ząbkami czosnku, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem, solą i tymiankiem. Podsmażamy i dusimy ok.10 minut. Następnie dodajemy starte na tarce( nie musi być bardzo cienko) pietruszkę i marchewkę. Wszytko dusimy kolejne 10 minut. W międzyczasie gotujemy nasze spaghetti we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (ok.10 minut, aby było al dente). Makaron często mieszamy. Odcedzamy, polewamy oliwą i odstawiamy na ok.5 minut. Do naszego sosu dodajemy wino oraz ocet balsamiczny. Gotujemy chwilę bez przykrycia. Na końcu dodajemy naszą passatę, tymianek, pozostały czosnek oraz świeżą bazylię. Mieszamy i jeszcze trochę gotujemy. Dodajemy makaron. Całość mieszamy i gotowe. Posypujemy już na talerzach serem i dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego.
Źródło:http://flirtzgotowaniem.blogspot.com/2012/12/spaghetti-bolognese.html