Wykonanie




Dość dawno nie robiłam tego
makaronu, być może dlatego, że nie należy on do ''najlżejszych". Zostałam jednak namówiona, gdyż mój mąż jest jego fanem. W ramach zadośćuczynienia, następny obiad będzie wegetariański:)...Składniki na 2 porcje:-150-200g suchego
makaronu spaghetti-400g mielonej
wołowiny-2 duże
marchewki-2 korzenie
pietruszki-2
cebule-250g passaty, czyli przetartych
pomidorów, może być puszka
pomidorów typu pelati lub
koncentrat pomidorowy-
ser żółty, lepszy byłby
parmezan, lecz w moim osiedlowym sklepie go nie znalazłam:)-80ml czerwonego
wytrawnego wina-4 łyżki
octu balsamicznego-4 ząbki
czosnku-
tymianek-świeża
bazylia-
oliwa-odrobina
pieprzu cayenne-
pieprz-
sólPrzygotowanie:
Cebulę smażymy na
oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy zmielone
mięso wołowe. Przyprawiamy dwoma ząbkami
czosnku,
pieprzem cayenne,
czarnym pieprzem,
solą i
tymiankiem. Podsmażamy i dusimy ok.10 minut. Następnie dodajemy starte na tarce( nie musi być bardzo cienko)
pietruszkę i
marchewkę. Wszytko dusimy kolejne 10 minut. W międzyczasie gotujemy nasze spaghetti we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy (ok.10 minut, aby było al dente).
Makaron często mieszamy. Odcedzamy, polewamy
oliwą i odstawiamy na ok.5 minut. Do naszego sosu dodajemy
wino oraz
ocet balsamiczny. Gotujemy chwilę bez przykrycia. Na końcu dodajemy naszą passatę,
tymianek, pozostały
czosnek oraz świeżą
bazylię. Mieszamy i jeszcze trochę gotujemy. Dodajemy
makaron. Całość mieszamy i gotowe. Posypujemy już na talerzach
serem i dekorujemy świeżą
bazylią. Smacznego.