ßßß
Składniki (na 2 porcje):2 kawałki łososia (mogą być filety lub dzwonka, jak wolimy, ja użyłam po około 150 gram)kilka młodych, małych ziemniaczków (około 3-4 na osobę)1 cukiniamiseczka zielonego groszkuoliwa z oliwekmały pęczek koperkusok z jednej cytryny1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)sól, pieprz, szczypta suszonego estragonuPrzygotowanie:Ziemniaczki dokładnie myjemy (młodych nie trzeba obierać), wkładamy do wody i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy resztę dania. Łososia należy wyjąć chwilę wcześniej z lodówki, aby miał temperaturę pokojową. Cukinię pokroić w dość cienkie plasterki, lekko skropić ją oraz łososia oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i estragonem. Łososia i cukinię grillować (można to zrobić na patelni grillowej, na grillu na świeżym powietrzu ale da radę również w piekarniku albo nawet na zwykłej patelni) po kilka minut z każdej strony, aż wszystko ładnie się zrumieni (łososia można dłużej grillować od strony skóry, żeby była chrupiąca). Kiedy ziemniaki są al dente (kilka minut przed końcem gotowania) dodajemy groszek. Przygotowujemy dressing: około 2 łyżki oliwy z oliwek + sok z jednej cytryny + odrobina soli i pieprzu + odrobina musztardy + sporo posiekanego koperku. Ugotowany groszek i ziemniaki odcedzamy, wrzucamy do miseczki i od razu zalewamy dressingiem (kiedy warzywa są gorące dobrze chłoną wszystkie smaki). Dorzucamy do sałatki grillowaną cukinię i mieszamy. Podajemy na gorąco z grillowanym łososiem.