Wykonanie
Doskonałe na obiad albo kolację. Delikatne burgery z
łososia i
ryżu. Jako dodatek proponuję
sos jogurtowy.

Składniki (na 8 burgerów):Burgery300 g
łososiaok 200 g ugotowanego (troszkę dłużej niż potrzeba)
ryżu (ja użyłam mieszanki
ryżu zwykłego razem z dziki
ryżem, ale może być dowolny)1
jajkook 2 łyżek
śmietanyświeże
zioła: u mnie
szczypiorek, ale np.
koperek albo
natka pietruszki też będzie dobrastarta skórka z 1/2 małej
cytryny (wcześniej sparzonej)
olej roślinny (do smażenia i formowania burgerów)
sól, świeżo mielony
pieprzSos jogurtowy2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezuposiekany
szczypiorekodrobina
soku z cytryny (ok 1 łyżeczki)świeżo mielony
pieprz do smakuPrzygotowanie:Burgery:
Łososia kroimy na małe kawałeczki, dokładnie łączymy z ostudzonym
ryżem, dodajemy
jajko,
śmietanę,
zioła i
przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy.Następnie ręcznie (najlepiej ręce przed formowaniem burgerów lekko posmarować
olejem lub
oliwą z oliwek) formujemy burgery. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażmy burgery po kilka minut z każdej strony, aż zrumienią się na złoty kolor. Uwaga burgery są bardzo delikatne, więc należy przewracać je ostrożnie, żeby się nie rozpadły.
Sos jogurtowy: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku. Sos najlepiej przygotować trochę wcześniej, żeby smaki się dobrze połączyły.

