ßßß
Składniki (na 8 burgerów):Burgery300 g łososiaok 200 g ugotowanego (troszkę dłużej niż potrzeba) ryżu (ja użyłam mieszanki ryżu zwykłego razem z dziki ryżem, ale może być dowolny)1 jajkook 2 łyżek śmietanyświeże zioła: u mnie szczypiorek, ale np. koperek albo natka pietruszki też będzie dobrastarta skórka z 1/2 małej cytryny (wcześniej sparzonej)olej roślinny (do smażenia i formowania burgerów)sól, świeżo mielony pieprzSos jogurtowy2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezuposiekany szczypiorekodrobina soku z cytryny (ok 1 łyżeczki)świeżo mielony pieprz do smakuPrzygotowanie:Burgery: Łososia kroimy na małe kawałeczki, dokładnie łączymy z ostudzonym ryżem, dodajemy jajko, śmietanę, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy.Następnie ręcznie (najlepiej ręce przed formowaniem burgerów lekko posmarować olejem lub oliwą z oliwek) formujemy burgery. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy burgery po kilka minut z każdej strony, aż zrumienią się na złoty kolor. Uwaga burgery są bardzo delikatne, więc należy przewracać je ostrożnie, żeby się nie rozpadły.Sos jogurtowy: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku. Sos najlepiej przygotować trochę wcześniej, żeby smaki się dobrze połączyły.
