ßßß
Składniki:Beza:białka jajek z 5 jaj250 g drobnego, białego cukru1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanejKrem:250 g serka mascarpone250 ml śmietanki kremówki do ubijania (36%) bardzo zimnej, długo schładzanej1 laska wanilii3 łyżki cukru pudruOwoce*:garść świeżych malingarść borówek amerykańskich1 kiwi* Można użyć praktycznie dowolnych, ulubionych owoców sezonowych, doskonale będą pasowały truskawki albo np. porzeczki.Przygotowanie:Beza:Piekarnik nagrzać do 120 stopni (bez termoobiegu).W dużej misce ubić dokładnie białka. Następnie dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i nadal dokładnie ubijać. Za każdym razem cukier musi być dokładnie wmieszany w białka. Masa powinna być bardzo dokładnie ubita, nie można jej przebić, więc należy ją ubijać dość długo. Kiedy już wmieszamy cały cukier dodajemy ocet i mąkę i jeszcze ubijamy ok 2 minut, aż masa będzie zupełnie jednolita, sztywna i błyszcząca.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej przygotować dwie blaszki, albo jedną dużą). Na papier wykładamy połowę białkowo-cukrowej masy i delikatnie rozprowadzamy (możemy rozprowadzić w okrąg lub w jakiś prosty kształt np. serduszko, na papierze można wcześniej narysować kształt jaki chcemy, żeby później łatwiej było wyłożyć masę). Grubość wyłożonej masy powinna być ok 2 cm, więc nie należy jej za bardzo rozprowadzać ani wygładzać z wierzchu. To samo robimy z drugą częścią masy.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 120 stopniach, następnie skręcamy piekarnik do 100 stopni i „suszymy” bezę ok 3 godzin. Następnie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezie ostygnąć w środku piekarnika.Krem:Do miski wkładamy serek mascarpone. Laskę wanilii przecinamy na pół i przejeżdżamy po niej tępą częścią noża usuwając dokładnie wszystkie nasionka. Dodajemy je do serka. Wszystko ubijamy przez ok 1-2 minuty, aż będzie puszyste. Dolewamy śmietankę i dosypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie dosyć gęsta i jednolita. Uwaga! Masę można przebić, więc od razu kiedy śmietana będzie ubita i połączona z serkiem przestajemy miksować.Składanie:Obieramy i kroimy kiwi w plasterki. Myjemy i przygotowujemy inne owoce.Bezę wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blaszki (jest bardzo krucha, ale jeśli się ułamie, nie należy się przejmować – w końcu jest krem, który może ją skleić ;)). Wykładamy na talerz (paterę). Rozsmarowujemy na niej 1/2 kremu i przykrywamy drugą bezą. Na wierzchu kładziemy pozostały krem oraz układamy owoce. Gotowa do jedzenia natychmiast. Jest naprawdę pyszna.





