ßßß
(inspiracja - Kwestia Smaku)8 białek2 szklanki białego cukru (440g)1 łyżeczka kakao1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnego60g czekolady 70% , posiekanej1 łyżka kakaoPerfekcyjnie oddzielone białka od żółtek ubić na idealnie sztywną pianę. Dodawać cukier po 1-2 łyżkach. Po każdej porcji dokładnie zmiksować. Piana musi być gęstą, sztywna i błyszcząca. Dodać 1 łyżeczkę (!) kakao i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać ocet i mąkę oraz jeszcze raz dokładnie ubić. Do piany dodać czekoladę i kakao. Delikatnie wymieszać wykonując kilka ruchów.Na 2 blaszkach wyłożyć papier do pieczenia i narysować na każdej z nich okrąg, około 22 cm. Położyć na nie pianę z białek. Delikatnie uformować. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 100 stopni i piec dalej przez 2 godziny i 50 minut. W razie potrzeby bezę możemy potrzymać kilka minut dłużej w wyłączonym piekarniku.Krem250 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudruziarenka z 1/2 laski wanilii+kilka łyżek frużeliny porzeczkowejŚmietankę ubić na sztywną masę. Dodać mascarpone i zmiksować. Dodać cukier puder oraz wanilię i ponownie zmiksować.Przed podaniem na jedną bezę wyłożyć cały krem. Polać frużeliną. Przykryć drugim blatem bezy.Smacznego!