Wykonanie
Share the post "Zapiekanki z
sałatką z
tuńczyka"Na pewno każdy z nas jadł tradycyjne zapiekanki z
pieczarkami,ja jak na razie najlepsze
jadłam w Biłgoraju-miejscowości na wschodzie PolskiZawsze jak zdarzy mi się tamtędy przejeżdżać to staram się zajrzeć. Jednak tym razem proponuję troszkę inną ich wersję dla fanów ryb- zapiekanki z
tuńczykiem. Pyszna chrupiąca
bagietka,delikatna
sałatka z
tuńczykiem i to wszystko zapieczone z
serem cheddar.Jak dla mnie rewelacja.Polecam!Zapiekanki z
tuńczykiem ( 4 porcje)Składniki:1 puszka
tuńczyka w sosie własnym,dobrej jakości1 łodyga
selera naciowego,pokrojona w drobną kostkę2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanej
papryki konserwowej (albo innych
warzyw konserwowych,im słodszych tym lepiej)1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 szklanki
majonezu1
bagietka przekrojona na pół,następnie wzdłuż na 4 „kromki”(lub 4 kromki innego ulubionego
pieczywa)ok 1 szklanki
startego sera cheddar (lub innego ulubionego żółtego,dobrze topiącego się)Przygotowanie:Włącz piekarnik,ustaw 200 o C i funkcję grilla.W średniej misce wymieszaj odsączonego
tuńczyka,
selera,
pietruszkę,
paprykę i
majonez.Następnie dopraw
sokiem z cytryny.Rozprowadź powstałą
sałatkę na przygotowanych kromkach i posyp je
serem.Przełóż je na blachę do pieczenia u wstaw do piekarnika na najwyższą półkę.Grilluj ok. 4 minut,aż
ser się roztopi i zacznie delikatnie bulgotać.Wyjmij z piekarnika i podawaj.Smacznego!
Share the post "Zapiekanki z
sałatką z
tuńczyka"