ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna ze szpinakiem i tuńczykiem

Pasta jajeczna ze szpinakiem i tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię szpinak. Warzywo to co rusz było mi kiedyś obrzydzane i niepolecane. Nawet przez najbliższych. W ogóle istnieje taki osąd wśród wielu, że szpinak jest niedobry, ma bardzo wielu zagorzałych przeciwników podobnie jak np. brukselka. Odkąd wiem, że istnieje wiele sposobów, aby uczynić szpinak bardzo ciekawym składnikiem dania, korzystam z jego dobrodziejstwa, jak tylko zaczyna się na niego sezon, a ten trwa już ponad miesiąc. Dziś polecam Wam pyszną pastę kanapkową z jego udziałem. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej. 2400 przepisów.
Składniki:
4 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g świeżego szpinaku
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Szpinak przebrać odcinając grubsze ogonki, umyć, osuszyć, wrzucić do garnka i gotować w sosie własnym dwie minuty. Ostudzić.
Otworzyć puszkę z tuńczykiem i odcedzić go z zalewy. Posiekać natkę pietruszki.
Obrane jajka rozgnieść widelcem. Szpinak posiekać.
Jajka wymieszać z posiekanym szpinakiem, rozdrobnionym tuńczykiem, natką oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
Dodać sól i pieprz według uznania. Następnie dodać sok z cytryny i majonez. Wszystko dobrze wymieszać.
Schłodzić i podawać na kanapkach.
Przepis dodaję do akcji Wedelki:
Źródło:http://mopswkuchni.net/2016/06/06/pasta-jajeczna-ze-szpinakiem-i-tunczykiem