Wykonanie
Share the post "Zapiekanka z
kurczakiem,
cukinią i
kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole"Cieszmy się świeżutką i zdrową
cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w postaci łatwej zapiekanki z
kurczakiem,
kurkami i
pomidorami zapiekanymi w
śmietankowym sosie pod dużą ilością
mozzarelli. Może danie to nie jest szczególnie dietetyczne, ale zapewniam że bardzo smaczne. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam!Scroll down for recipe in English

(6-8 porcji)Składniki:800-900 g
piersi z kurczaka2 małe
cukinie, startej na grubych oczkach6
pomidorów, pokrojonych na plasterki lub ósemki2 łyżki
masła350 g
kurek, większe podzielone na połówki (można zamienić na
pieczarki)1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę2 szklanki startej
mozzarelli1 łyżki posiekanej
bazyliiSkładniki sosu:1/2 szklanki
majonezu1/3 szklanki
śmietany 18%2 ząbki
czosnku, drobno posiekanego3 łyżki startego
parmezanusól pieprzPrzygotowanie:Wymieszaj w misce lekko osoloną
cukinię i odstaw na pół godziny. Dopraw piersi
solą i
pieprzem, pokrój w 1 cm paski, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania o wielkości około 25×20 cm.Odciśnij
soki z
cukinii i rozłóż ją na
kurczaku, a na niej pokrojone
pomidory.Rozgrzej średnią patelnie na dużym ogniu, włóż
grzyby i smaż przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj
cebulę i
masło do patelni, dopraw
solą i
pieprzem, smaż przez kolejne 4 minuty i wyłóż na
pomidory.W celu przygotowania sosu wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw
solą i
pieprzem. Zalej nim
grzyby i posyp zapiekankę startą
mozzarellą.Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, po czym zdejmij folię, zmniejsz tempertaurę do 180 oC i piecz kolejne 10-15 minut, do ładnego zarumienienia.Smacznego!

Chicken, zucchini and chanterelle casserole(6-8 servings)Ingredients:800-900 g chicken breasts2 small zucchini, grated6 tomatoes, sliced2 tbsp butter350 g chanterelles, halved1 medium onion, chopped2 cups
Mozzarella cheese, grated1 tbsp chopped basilSauce ingredients:1/2 cup mayonnaise1/3 cup double cream2 garlic cloves, minced3 Tbsp
Parmesan cheese, gratedsalt, pepperPreparation:Lightly salt the zucchini, mix, and set aside for about a half an hour. Salt and pepper each chicken breast, slice into strips and place onto a 25×20 baking dish.Take the zucchini and with your hands squeeze the juice from them and spread zucchini over the chicken strips. Next evenly distribute tomatoes over the zucchini.Place the mushrooms into hot pan over high heat and cook for about 2-3 minutes. Add onions and butter to pan, lightly salt and pepper. Cook for about 4 minutes and place over the tomatoes.Prepare the sauce mixture by mixing all of the ingredients for the sauce, season lightly with salt and pepper.
Pour over the mushrooms and sprinkle with cheese.Cover dish with foil and bake in preheated oven to 200 o C for about 45 minutes. Remove foil and turn heat down to 180 oC and cook another 10-15 minutes, until the top of the cheese starts to brown.Enjoy!

Share the post "Zapiekanka z
kurczakiem,
cukinią i
kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole"



