ßßß
(6-8 porcji)Składniki:800-900 g piersi z kurczaka2 małe cukinie, startej na grubych oczkach6 pomidorów, pokrojonych na plasterki lub ósemki2 łyżki masła350 g kurek, większe podzielone na połówki (można zamienić na pieczarki)1 średnia cebula, pokrojona w kostkę2 szklanki startej mozzarelli1 łyżki posiekanej bazyliiSkładniki sosu:1/2 szklanki majonezu1/3 szklanki śmietany 18%2 ząbki czosnku, drobno posiekanego3 łyżki startego parmezanusól pieprzPrzygotowanie:Wymieszaj w misce lekko osoloną cukinię i odstaw na pół godziny. Dopraw piersi solą i pieprzem, pokrój w 1 cm paski, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania o wielkości około 25×20 cm.Odciśnij soki z cukinii i rozłóż ją na kurczaku, a na niej pokrojone pomidory.Rozgrzej średnią patelnie na dużym ogniu, włóż grzyby i smaż przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i masło do patelni, dopraw solą i pieprzem, smaż przez kolejne 4 minuty i wyłóż na pomidory.W celu przygotowania sosu wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw solą i pieprzem. Zalej nim grzyby i posyp zapiekankę startą mozzarellą.Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, po czym zdejmij folię, zmniejsz tempertaurę do 180 oC i piecz kolejne 10-15 minut, do ładnego zarumienienia.Smacznego!
Chicken, zucchini and chanterelle casserole(6-8 servings)Ingredients:800-900 g chicken breasts2 small zucchini, grated6 tomatoes, sliced2 tbsp butter350 g chanterelles, halved1 medium onion, chopped2 cups Mozzarella cheese, grated1 tbsp chopped basilSauce ingredients:1/2 cup mayonnaise1/3 cup double cream2 garlic cloves, minced3 Tbsp Parmesan cheese, gratedsalt, pepperPreparation:Lightly salt the zucchini, mix, and set aside for about a half an hour. Salt and pepper each chicken breast, slice into strips and place onto a 25×20 baking dish.Take the zucchini and with your hands squeeze the juice from them and spread zucchini over the chicken strips. Next evenly distribute tomatoes over the zucchini.Place the mushrooms into hot pan over high heat and cook for about 2-3 minutes. Add onions and butter to pan, lightly salt and pepper. Cook for about 4 minutes and place over the tomatoes.Prepare the sauce mixture by mixing all of the ingredients for the sauce, season lightly with salt and pepper. Pour over the mushrooms and sprinkle with cheese.Cover dish with foil and bake in preheated oven to 200 o C for about 45 minutes. Remove foil and turn heat down to 180 oC and cook another 10-15 minutes, until the top of the cheese starts to brown.Enjoy!
Share the post "Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole"


