Wykonanie
Share the post "Tajskie skrzydełka w sosie z
masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce"Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, a szczególnie podane z jakimś pysznym sosem. Dziś proponuję wersję azjatycką, a dokładnie skrzydełka pieczone w piekarniku, następnie wymieszane w sosie składającym się z
masła orzechowego i wielu aromatycznych przypraw. Skrzydełka są bardzo łatwe w przygotowaniu a ich wyjątkowy smak powinien zadowolić wszystkich fanów
tajskich smaków. Polecam!Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)Składniki na skrzydełka:700 g skrzydełek z
kurczaka, przekrojonych na połówki2 łyżeczki
oleju roślinnego np. rzepakowego1 łyżeczka
oleju sezamowego1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuSkładniki na sos:2/3 szklanki
masła orzechowego, najlepiej takiego z kawałkami orzeszków1/4 szklanki ciepłej
wody (lub więcej w razie potrzeby)1 łyżeczka startego na tarce świeżego
imbiru1 łyżka
soku z limonki1 łyżeczka
sosu rybnego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
miodu1/2 łyżeczki
płatków chilliPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C.Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Włóż je do miski i wymieszaj z
olejem rzepakowym i
olej sezamowym, po czym dopraw
solą i
pieprzem. Wyłóż je w jednej warstwie na ruszcie umieszczonym nad blaszką do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, najlepiej w taki sposób, by się nie dotykały.Włóż skrzydełka do piekarnika i piecz przez 45-50 minut, odwracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.W międzyczasie przygotuj sos. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, po czym dopraw go
solą,
pieprzem i
chilli jeżeli to konieczne. Gdyby sos był zbyt gęsty dolewaj więcej ciepłej
wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Wyjmij skrzydełka z piekarnika i przełóż je wciąż bardzo gorące do miski z sosem. Dokładnie je w nim obtocz i podawaj.Smacznego!
English versionThai chicken wings with peanut sauce(4-6 servings)Ingredients for the chicken:700 g chicken wings, drumettes and flats separated2 teaspoons vegetable oil1 teaspoon
sesame oil1 teaspoon salt1/2 teaspoon black pepperIngredients for the peanut sauce:2/3 cup chunky peanut butter1/4 cup hot water1 teaspoon grated fresh ginger1 tablespoon lime juice1 teaspoon fish sauce1 tablespoon soy sauce1 tablespoon honey1/2 teaspoon crushed red pepper flakesPreparation:Preheat the oven to 200 oC.Rinse the wings and drumettes, pat them dry and transfer them to a large bowl. Toss the wings with the vegetable oil,
sesame oil, salt and pepper. Position the wings on a baking rack placed on top of a foil-lined baking sheet, spreading the wings into a single layer to ensure they aren’t touching.Bake the wings, rotating the pan half-way through, until they’re fully cooked, 45 to 50 minutes.While the wings are baking, prepare the sauce. In a medium bowl,
whisk together all of the sauce ingredients. Taste and season the sauce with salt, pepper and additional crushed red pepper flakes, if desired.Remove the wings from the oven and transfer them to a large bowl. While the wings are still hot, add the prepared sauce to the bowl, tossing to thoroughly combine.
Serve immediately.Enjoy!
Share the post "Tajskie skrzydełka w sosie z
masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce"