Wykonanie
Przedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z
herbatników wykładamy masę
serową z Nutellą na przemian z masą
serową z
wanilią, dzięki
czemu powstaje charakterystyczny wzór. U mnie, jak widać na zdjęciach, paski są delikatne i następnym razem zrobię bardziej wyraziste. Tak czy inaczej, jest pyszny. Nie za słodki i stosunkowo łatwy w przygotowaniu:) Polecam!Przepis pochodzi z bloga Słodkie fantazjeScroll down for recipe in English

Sernik marmurkowy z Nutellą(12 porcji, tortownica o śr. 21 cm)Składniki na spód:120 g
ciasteczek digestive lub
herbatników3 łyżki k
akao100 g miękkiego
masłaSkładniki na masę
serową:800 g
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie5
jajek½ szklanki
cukru pudru (lub więcej, wg upodobań
smakowych)200 g
serka mascarpone1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki budyniu
waniliowego300 g NutelliSkładniki na polewę:100 g Nutelli50 ml
śmietanki kremówki 30%Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm.
Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie
masło,
kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy.W misce miksera ubij
jajka z
cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy, po czym wmieszaj
twaróg wraz z
mascarpone i
budyniem. Miksuj, aż masa stanie się jednolita bez grudek.Teraz podziel masę na 2 części, do jednej, większej części wmieszaj ekstrakt
waniliowy, do drugiej, mniejszej Nutellę. Masę
serową wykładaj na spód na przemian po kilka łyżek jasnej masy i kilka ciemnej zaczynając od środka formy (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra.Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.W celu przygotowania polewy, podgrzej nutellę ze
śmietanką w mikrofalówce przez 20 s, intensywnie wymieszaj i wyłóż na ostudzony sernik.Smacznego!

Recipe in EnglishNutella zebra cheesecake(12 servings, 21 cm baking pan)Ingredients for the base:120g digestive biscuits3 tablespoons cocoa100 g of butter, softenedIngredients for the cheesecake:800 g of cream cheese5 eggs½ cup powdered sugar (or
more, according to taste preferences)200 g
mascarpone cheese1 teaspoon vanilla extract2 tablespoons vanilla
pudding300 g NutellaIngredients for the glaze:100 g Nutella50 ml of duble creamPreparation:Preheat the oven to 180 oC,
line the bottom of baking pan with baking paper.Grind the biscuits and mix crumbs soft butter and cocoa. Press firmly and evenly into the prepared pan.In the bowl of a stand mixer beat eggs with sugar, until light and fluffy, next stir in cream cheese,
mascarpone and
pudding. Mix until combined without lumps.Divide batter into 2 equal portions, in one half stir in vanilla extract, the second with Nutella. Using a spoon scoop a few spoons of uncoloured batter into center of the greased
cake pan. Then, scoop some of nutella batter onto the center of the batter you just scooped into the pan. Repeat until you have finished the batter.Place the cheesecake in the preheated oven and bake for 60 minutes. Turn off the oven and leave the cheesecake inside to cool. When cold,
chill overnight in the refrigerator.To prepare the topping, heat the nutella and cream in the microwave for 20 seconds, stir and
pour over the cheesecake.Enjoy!

Share the post "Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake"



