Wykonanie
Share the post "Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze
szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce"Dziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną
dynią, w gęstym, mięsnym
sosie pomidorowym z dodatkiem
szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą
mozzarelli i
parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane
smakowo pierogi czy po prostu zwykły
makaron. Sos z
mięsem mielonym ze
szpinakiem i dużą ilością
sera sprawdzą się zawsze. Uwielbiam!

Scroll down for recipe in English(2-3 porcje)Składniki:250 g r avioli, pierogów lub podgotowanego do al dente
makaronu200 g
mięsa mielonego (
wieprzowina,
wołowina,
indyk)1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka
oleju roślinnego1 łyżeczka
ziół prowansalskich2 szklanki
sosu pomidorowego albo passaty1 duża garść
szpinaku, posiekanego½ szklanki startej
mozzarelli¼ szklanki startego na tarce
parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej, włóż
mięso mielone i rozdrobnij je drewnianą łyżką na możliwie małe kawałki.Dodaj
czosnek i
zioła prowansalskie, dopraw
solą i
pieprzem. Smaż,
mięso do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Następnie dodaj do
mięsa sos pomidorowy, wymieszaj, po czym dodaj
szpinak i smaż do jego „zwiędnięcia”. Dodaj ravioli i wymieszaj.Przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania i posyp
mozzarellą i
parmezanem.Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 15 minut, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5-10 minut, do zarumienienia się
sera. Odstaw na kilka minut przed podaniem.Smacznego!

English versionBaked ravioli with meat and spinach sauce(2-3 servings)Ingredients:250 g ravioli, dumplings or pasta200 g ground meat (
pork, beef, turkey)1 clove of garlic, minced1 tablespoon vegetable oil1 teaspoon dried herbes de Provence2 cups tomato sauce or passata1 generous handful of spinach, chopped½ cup
mozzarella cheese, shredded¼ cup
Parmesan cheese, gratedPreparation:Preheat oven to 180 oC.Heat the oil in a large pan over medium heat and add the ground meat, breaking it up with a spatula or wooden spoon.Add the minced garlic and herbes de Provence to the meat, season with salt and pepper. Cook until the ground meat is done, about 5 minutes, stirring occasionallyAdd the sauce to the meat and stir to combine, next add in the spinach, stirring until it starts to wilt. Turn of the heat and add the raviolis to the sauce and stir to combine
Pour the pasta and sauce into a baking dish , top with the
mozzerella and
Parmesan cheeses.Cover the dish with foil and bake for about 15 minutes. Remove the foil and continue to bake for another 5-10 minutes, or until the cheese is melted. Let stand a few minutes before serving.Enjoy!

Share the post "Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze
szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce"



