Wykonanie
Uwielbiam wszystkie
szynki dojrzewające, jednak gdy zobaczyłam przepis na soloną suszoną
kaczkę w nr. 3 magazynu „Kuchnia”, miałam mieszane uczucia. Podchodząc mocno sceptycznie postanowiłam go jednak wypróbować. Po kilku dniach leżakowania, gdy nadszedł czas wypróbowania
mięsa, przyznam się, pierwszy plasterek dostał mój wybredny kot:P Gdy złapał go w powietrzu i zjadł bez zastanowienia, już wiedziałam,że to jest to:) I faktycznie
kaczka wyszła pyszna, delikatnie słonawa i przesiąknięta aromatem przypraw. Genialna z chrupiącą
bagietką.Polecam!!!„Prosciutto” z
kaczki ( 6 szt.)Składniki:6 piersi
kaczki ze skórą9 ząbków
czosnku12
jagód jałowca2 łyżeczki nasion
kolendry4
goździki3
liście laurowe2 gałązki
rozmarynu4 gałązki
tymianku1 łyżeczka ziaren
pieprzu2 gwiazdki
anyżu1 kg grubej
soli morskiej1 kg
brązowego cukruPrzygotowanie:
Mięso umyj i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.W blenderze zmiksuj wszystkie pozostałe składniki. Ja zmiksowałam same
przyprawy i następnie wymieszałam je z
solą i
cukrem.Piersi
kaczki ułóż skórą do dołu w płytkim ceramicznym naczyniu, zasyp dokładnie mieszanką
solno-
cukrową (uważając, by nie wystawał nawet kawałek piersi).Całość przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 dni.Następnie wyjmij piersi z mieszanki, dokładnie je umyj i osusz ręcznikami.Obwiąż każdą pierś szpagatem, z jednej strony pozostawiając długi kawałek sznurka.Powieś na na 5-7 dni w suchym i chłodnym pomieszczeniu, luźno okryte kawałkami gazy.Przed podaniem pokrój
kaczkę na cieniutkie plasterki. Przechowuj w lodówce.

Share the post "„Prosciutto” z
kaczki czyli solona suszona
kaczka"



