ßßß Cookit - przepis na "Prosciutto" z kaczki czyli solona suszona kaczka

"Prosciutto" z kaczki czyli solona suszona kaczka

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszystkie szynki dojrzewające, jednak gdy zobaczyłam przepis na soloną suszoną kaczkę w nr. 3 magazynu „Kuchnia”, miałam mieszane uczucia. Podchodząc mocno sceptycznie postanowiłam go jednak wypróbować. Po kilku dniach leżakowania, gdy nadszedł czas wypróbowania mięsa, przyznam się, pierwszy plasterek dostał mój wybredny kot:P Gdy złapał go w powietrzu i zjadł bez zastanowienia, już wiedziałam,że to jest to:) I faktycznie kaczka wyszła pyszna, delikatnie słonawa i przesiąknięta aromatem przypraw. Genialna z chrupiącą bagietką.Polecam!!!
„Prosciutto” z kaczki ( 6 szt.)
Składniki:
6 piersi kaczki ze skórą
9 ząbków czosnku
12 jagód jałowca
2 łyżeczki nasion kolendry
4 goździki
3 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
4 gałązki tymianku
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 gwiazdki anyżu
1 kg grubej soli morskiej
1 kg brązowego cukru
Przygotowanie:
Mięso umyj i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.
W blenderze zmiksuj wszystkie pozostałe składniki. Ja zmiksowałam same przyprawy i następnie wymieszałam je z solą i cukrem.
Piersi kaczki ułóż skórą do dołu w płytkim ceramicznym naczyniu, zasyp dokładnie mieszanką solno-cukrową (uważając, by nie wystawał nawet kawałek piersi).Całość przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 dni.
Następnie wyjmij piersi z mieszanki, dokładnie je umyj i osusz ręcznikami.
Obwiąż każdą pierś szpagatem, z jednej strony pozostawiając długi kawałek sznurka.
Powieś na na 5-7 dni w suchym i chłodnym pomieszczeniu, luźno okryte kawałkami gazy.
Przed podaniem pokrój kaczkę na cieniutkie plasterki. Przechowuj w lodówce.
Share the post "„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka"
Źródło:http://karmelowy.pl/prosciutto-z-kaczki-czyli-solona-suszona-kaczka