Wykonanie
Share the post "Polędwiczka wieprzowa z
papryką w kremowym sosie z
winem Madera / Madeira
Pork with
Paprika"Dziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie, a co najważniejsze przepyszne danie doskonałej autorki Mary Berry z jej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”. Delikatne kotleciki z
polędwiczki wieprzowej, z
papryką,
pieczarkami w kremowym, winnym sosie. Doskonały pomysł na obiad w pracowitym tygodniu. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka wieprzowa z
papryką w kremowym sosie z
winem Madera(4 porcje)Składniki:2 łyżki
masła2 łyżki
oleju słonecznikowego (użyłam rzepakowego)750 g
polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry1
cebula, posiekana w drobną kostkę1 duża
czerwona papryka, pokrojona w paski1 łyżka mielonej,
słodkiej papryki1 łyżka
mąki300 ml
bulionu z kurczaka75 ml Madery (lub
Porto)175 g
pieczarek, małe w całości, większe pokrojone1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego150 ml
śmietanki 18%sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Na dużej patelni, na dużym ogniu podgrzej
masło z olejem, dopraw
sola i
pieprzem medaliony z
polędwiczki. Gdy
masło będzie już porządnie rozgrzane obsmaż kotleciki po około 3 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je łyżką durszlakową na ręczniki papierowe aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.Do tej samej patelni wrzuć
cebulę wraz z
papryką i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Następnie wsyp mieloną
paprykę, posyp całość
mąką i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj
bulion, po czym postaw ponownie na ogniu i dodaj
wino,
grzyby i
koncentrat pomidorowy. Gotuj całość przez kolejne 2-3 minuty .Po tym czasie włóż do patelni polędwiczkę i dopraw całość do
maku. Przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut lub do momentu, aż kotleciki przestaną być różowe w środku.Wmieszaj
śmietanę, dopraw ponownie jeżeli jest to konieczne i podawaj.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:2 tbsp butter2 tbsp sunflower oil (I used canola oil)750 g
pork tenderloin, trimmed and cut diagonally into 1 cm slices1 onion, chopped1 large red pepper, cut into strips1 tbsp
paprika1 tbsp
flour300 ml chicken stock75 ml Madeira175 g mushrooms (whole button mushrooms, or halved if larger)1 tsp tomato paste150 ml light creamsalt and pepper to tastePreparation:Melt the butter with the oil in a large skillet and season
pork with salt and pepper. When the butter is foaming, add the
pork tenderloin slices, in batches if necessary, and cook over high heat for about 3 minutes, until just beginning to brown. Lift out with a slotted spoon and drain on paper towels.Add the onion and red pepper and cook, stirring, for 2 minutes. Add the
paprika and
flour and cook, stirring, for 1 minute. Remove the pan from heat and blend in the stock. Return to the heat and add the Madeira, mushrooms, and tomato paste. Simmer for 2-3 minutes.Return the
pork to the pan and season to taste. Cover and simmer
very slowly for 20 minutes or until the
pork in tender and cooked through.Stir the cream into the
pork mixture, taste for seasoning and heat through gently.
Serve hot.Enjoy!
Share the post "Polędwiczka wieprzowa z
papryką w kremowym sosie z
winem Madera / Madeira
Pork with
Paprika"