Wykonanie
Pieczenie tart tak bardzo mnie wciągnęło, że postanowiłam eksperymentować dalej i przygotować ją w wersji wytrawnej. Ten całkiem prosty przepis okazał się być strzałem w dziesiątkę, bo słona
tarta zdecydowanie przypadła mi do gustu.Ciasto przygotowałam z trudniej dostępnych mąk, więc jeśli chcecie, to możecie zastąpić je po prostu pszenną pełnoziarnistej z domieszką żytniej. Nadzienie też pozostawia dużą dowolność. Zamiast
pora czy
papryki użyjcie wcześniej ugotowanego
brokuła,
kalafiora lub
kukurydzy itd.
Tarta nada się właściwie na każdy posiłek- śniadanie, drugie śniadanie, kolację. Jak wolicie.:)Składniki na tartę o średnicy 26cm:ciasto:100g
mąki ryżowej80g
mąki orkiszowej90g
masła, zimnego
żółtkosólnadzienie:duży
por300g
pieczarekcebulanieduża
papryka5
jajeksólpieprzkurkumapapryka słodka i ostra
masłoCiasto:
Mąkę,
żółtko,
sól i posiekane
masło szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu wałkujemy je lub wgniatamy do formy na tartę, wcześniej posmarowanej tłuszczem i delikatnie posypanej
mąką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30-40 minut.Nadzienie:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na łyżce
masła i dodajemy
pieczarki. Doprawiamy je
solą i
pieprzem i smażymy przez kilka minut.Umytego
pora i
paprykę kroimy w plasterki i kostkę.W misce rozbełtujemy
jajka, dosypujemy
przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy
pora,
paprykę i
pieczarki. Całość łączymyWykonanie:Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy obciążnik np. suchy
ryż. Podpiekamy je w 220C przez 10 minut, zdejmujemy papier i pieczemy je przez 5 minut w 180C.Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie nadzienie i całość zapiekamy przez kolejne pół godziny.Tartę możemy jeść od razu, na zimno, albo odgrzewaną. Zawsze smakuje świetnie.Smacznego:)