ßßß Cookit - przepis na Tarta z pieczarkami i porem

Tarta z pieczarkami i porem

nazwa

Wykonanie

Pieczenie tart tak bardzo mnie wciągnęło, że postanowiłam eksperymentować dalej i przygotować ją w wersji wytrawnej. Ten całkiem prosty przepis okazał się być strzałem w dziesiątkę, bo słona tarta zdecydowanie przypadła mi do gustu.
Ciasto przygotowałam z trudniej dostępnych mąk, więc jeśli chcecie, to możecie zastąpić je po prostu pszenną pełnoziarnistej z domieszką żytniej. Nadzienie też pozostawia dużą dowolność. Zamiast pora czy papryki użyjcie wcześniej ugotowanego brokuła, kalafiora lub kukurydzy itd.
Tarta nada się właściwie na każdy posiłek- śniadanie, drugie śniadanie, kolację. Jak wolicie.:)
Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto:
100g mąki ryżowej
80g mąki orkiszowej
90g masła, zimnego
żółtko
sól
nadzienie:
duży por
300g pieczarek
cebula
nieduża papryka
5 jajek
sól
pieprz
kurkuma
papryka słodka i ostra
masło
Ciasto:
Mąkę, żółtko, sól i posiekane masło szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu wałkujemy je lub wgniatamy do formy na tartę, wcześniej posmarowanej tłuszczem i delikatnie posypanej mąką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30-40 minut.
Nadzienie:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na łyżce masła i dodajemy pieczarki. Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy przez kilka minut.
Umytego pora i paprykę kroimy w plasterki i kostkę.
W misce rozbełtujemy jajka, dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pora, paprykę i pieczarki. Całość łączymy
Wykonanie:
Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy obciążnik np. suchy ryż. Podpiekamy je w 220C przez 10 minut, zdejmujemy papier i pieczemy je przez 5 minut w 180C.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie nadzienie i całość zapiekamy przez kolejne pół godziny.
Tartę możemy jeść od razu, na zimno, albo odgrzewaną. Zawsze smakuje świetnie.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/10/tarta-z-pieczarkami-i-porem.html