Wykonanie
Dziś przedstawiam pomysł na bardzo przyjemny tzw. „obiad w tygodniu”,
piersi kurczaka na pysznych pieczarkach smażonych z
octem balsamicznym,
serem gorgonzola i
rukolą. Podałam go z pieczonymi młodymi
ziemniakami Nigela Slatera .Polecam!(4 porcje)Składniki:4
piersi z kurczakasól i
pieprz do doprawieniatrochę
mąki do posypania2 łyżki
masła klarowanego lub
olejuok. 500 g
pieczarek (lub innych ulubionych
grzybów)pokrojonych w plasterki1/2 szklanki
białego wina (półwytrawnego)3 łyżki
octu balsamicznego2 szklanki posiekanej
rukoli50 g gorgonzoli (lub innego
sera z niebieską pleśnią)Przygotowanie :
Piersi kurczaka umyj i osusz. Rozbij je pod folią tak,by miały mniej więcej jednolitą grubość, następnie
posól i popieprz.Obsyp je
mąką i strzep jej nadmiar.Rozgrzej patelnię do średnim ogniu i włóż
masło (lub
olej). Obsmaż piersi z każdej strony do zarumienienia i wyjmij je na talerz.Na tą samą patelnię włóż
pieczarki,popieprz je i smaż mieszając,aż zaczną się rumienić. Wlej
ocet balsamiczny i
wino,całość dokładnie wymieszaj. Teraz włóż ponownie piersi na patelnię i zmniejsz ogień,tak by wszystko się delikatnie gotowało. Gotuj całość,przewracając
kurczaka od czasu do czasu,aż będzie całkowicie usmażony (tutaj bardzo przydaje się termometr kuchenny). Gdyby sos za bardzo odparowywał,podlewaj całość odrobiną
wody od czasu do czasu.Gdy
kurczak jest już gotowy,wyjmij go na deskę do krojenia i zawiń w folię aluminiową,by nie ostygł.Do pozostałego na patelni sosu wsyp
rukolę i smaż,aż zacznie więdnąć (chwilę),następnie włóż pokrojony
ser i wymieszaj. Dopraw sos jeżeli uznasz to za konieczne.Podawaj pokrojonego
kurczaka na przygotowanym sosie z
grzybami.Smacznego!

Share the post "
Piersi kurczaka z balsamicznymi
pieczarkami i gorgonzolą"


