Wariacja na temat kurczaka. Jakoś na pieczonego, grillowanego, w formie kotletów czy coś nie miałam ochoty, stanęło na kurczaku w sosie.3 nieduże piersi z kurczaka10 pieczarek0,75 szklanki czerwonego wina125g gęstej śmietanysól, pieprzmasło, olejPiersi pokroić w plastry. Pieczarki pokroić na ćwiartki bądź ósemki. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i wrzucić pieczarki aby się podsmażyły. Fileciki z kurczaka posolić i oprószyć pieprzem. Kiedy pieczarki są już złote można je zdjąć z patelni a na tym samym tłuszczu usmażyć fileciki. Pod koniec smażenia dodałam wino - zabarwiło kurczaka na kolor śliwkowy i tak sobie pyrczało aż wino lekko odparowało. Dodałam śmietanę wymieszałam, dodałam pieczarki i poczekałam aż na małym ogniu sos lekko zgęstnieje. Zjedliśmy z makaronem tagliatelle.