Wykonanie
Młoda kapusta jest na tyle delikatna, że wystarczy jej krótka obróbka - dzisiejsza wersja będzie gotowa w pół godziny. Połączyłam ją z
pieczarkami,
masłem i
śmietaną; powstała kremowa potrawka, pyszna jako dodatek do obiadu, ale również może być samodzielnym daniem.
Składniki :1 mała główka
młodej kapusty0,5 kg
pieczarek2 łyżki
masła2 łyżki
oleju0,5 szklanki
śmietany do zup i
sosów + 1 łyżka
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Pieczarki kroję w plasterki,
kapustę siekam dość grubo. N głębokiej patelni rozgrzewam 1 łyżkę
masła i 2 łyżki
oleju, przekładam
pieczarki, lekko je
solę i smażę na złoto. Zdejmuję
pieczarki z patelni, zostawiając tłuszcz, przekładam na nią
kapustę, również ją lekko
solę, przykrywam i smażę 10 minut. Po tym czasie dodaję
pieczarki i od razu
śmietanę, pod przykryciem duszę razem 15 minut. Na koniec dodaję łyżkę
masła i
śmietany, doprawiam
solą i
pieprzem do smaku.Podaję na gorąco.Przepis autorski.