Wykonanie
Cześć!Wstyd przyznać, ale niedawno spróbowałam pierwszy raz w życiu risotto.Teraz żałuję, że tyle straciłam przez wiele lat :)

W risotto, które
jadłam głównymi składnikami były te same, które są i tutaj, jednak cała "otoczka" została dobrana przeze mnie, metodą prób i błędów. Robiłam je w ostatnim tygodniu już dwa
razy i sądzę, że Wam też przypadnie do gustu.Do wykonania tego dania potrzebujemy specjalnej odmiany
ryżu czyli
ryżu arborio.Odmiana tego
ryżu jest nieco inna od pozostałych. Ma zaokrąglone i dość krótkie, ale szerokie ziarna. Zawiera bardzo dużo amylozy, czyli
skrobi, która rozpuszcza się w wodzie. Właśnie dzięki niej uzyskujemy gęsty sos, który idealnie zagęszcza nasze danie.Risotto polecam podawać z
rukolą. Zawsze w sklepach znajdujemy ją na półkach wśród
sałat, jednak
rukola możemy też nazwać
ziołem.
Rukola jest nazwą dość potoczną, jej prawdziwa nazwa to rokietta siewna.Jej smak jest nieco ostry, przypominający
gorczycę. Idealnie dopełni kremowe risotto.Ostatnim tajemnym składnikiem jest dodatek
sera... Zazwyczaj do risotto dodaje się
parmezan, jednak ja z racji miłości do gorgonzoli, postanowiłam dopełnić nim swoje danie :)Nazwa
sera pochodzi od miasta w północnych Włoszech.
Ser jest wyborny, nieco ostry, ale jednak delikatny. Trudno opisać jego smak, trzeba go spróbować.Zapraszam!Składniki:2
piersi z kurczaka500 g
pieczarek100 g
ryżu arborio100 g gorgonzoliok. 500 ml
bulionu drobiowego3 łyżki
masłaolejsól,
pieprzrukolaWykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju.
Pieczarki obieramy (same kapelusze) i kroimy na 4 części, jeśli mamy malutkie
pieczarki, możemy kapelusz zostawić w całości.Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i smażymy, aż całkiem odparujemy w nich
wodę.
Ryż postanowiłam przygotować tak, jak zalecano na jego opakowaniu.W rondlu rozpuszczamy
masło i wrzucamy do niego
ryż, mieszamy do czasu, aż
ryż zacznie się robić przezroczysty.Wtedy włączamy ogień i dolewamy pierwszą porcję
bulionu, ok. 100 ml. Gotujemy na małym ogniu, aż
ryż wchłonie
wodę. Wtedy dodajemy kolejną porcję i tak aż do wyczerpania
bulionu, chyba że zauważymy iż
ryż już nie pochłania
wody.Do
ryżu dodajemy
kurczaka,
pieczarki, rozdrobniony
ser, mieszamy aż się rozpuści i doprawiamy.

Talerz posypujemy
rukolą i układamy na nim nasze risotto.Smacznego!